Pe facebook și pe instagram totul este perfect. De la chipuri, la siluete, relații, vacanțe, case, toate arată ca scoase din revistă. Realitatea? E departe…
Fake-ul de pe net a devenit atât de agresiv încât acum au apărut sute, poate mii de conturi care demască adevărul din spatele fotografiilor ultra editate din social media. Make-up-uri perfecte, fără nici un rid sau vreun por vizibil, te complexează zilnic, să nu mai vorbim de „modele”, care sunt plătite cu milioane de dolari doar ca să facă reclamă la diverse produse (multe îndoielnice) și să arate bine. Ce e în spate de multe ori e una din următoarele sau o combinație între ele: depresie, anxietate, temeri, complexe mari, nevoia de validare, frustrări, o viață goală, trăită doar pentru like-uri și mult, mult photoshop, facetune și altele.
FOMO
Un fenomen asociat acestuia este FOMO, adică Fear Of Missing Out, o expresie care descrie perfect, de exemplu senzația pe care o ai după ce scroll-uiești pe Pinterest sau Insta. Parcă toți au vieți mai interesante și mai fericite decât tine. Mereu se întâmplă ceva, mereu apare ceva nou, un gadget, un stil de machiaj, moda se schimbă văzând cu ochii, ce ai în dulap cumpărat de 6 luni nu se mai poartă, cunoștințe sau necunoscuți se plimbă prin locuri exotice, iar tu nu mai știi cum să faci față jobului, facturilor și problemelor mai mult sau mai puțin grave din viața ta.
Hai să-ți zic ceva, și ei au la fel de multe ca tine. Ideea de a ne considera inferiori sau să simțim acest FOMO nu este ok și nici realist. Nimeni nu își va expune părțile negative din viață în social media, nu se face, dă prost, iar mai ales, cei care trăiesc din like-uri și din „invidia” celorlalți trebuie să-și păstreze imaginea (falsă) de Always Happy and Perfect. Cazuri sunt, nenumărate.
FĂ CE TE FACE FERICITĂ
Ai chef să stai acasă să te relaxezi cu o carte super banală și ușoară deoarece ai avut o săptămână super încărcată la job în timp ce toți se dau mari filosofi pe facebook? Do it. Vrei duminică pur și simplu să te bucuri de serialele preferate sub o pătură călduroasă sau să te uiți la tutoriale de make up pe youtube (Guilty!)? Do it. Toată lumea își dă check in la sală, dar tu preferi să faci sport acasă pe muzica preferată? Continuă să faci, important este să faci, nu unde. Nu trebuie să știe internetul unde ești tot timpul (deși bănuiesc că smartphone-ul oricum știe, dar asta e altă discuție).
Viața din offline este tot mai neglijată în detrimentul celei create pe rețelele de socializare. Iar asta este trist, deoarece nu acolo trăim, acolo doar proiectăm ceea ce vrem să se vadă.
DETOX DIGITAL
Eu încerc deja de o vreme un mic detox digital, zic mic deoarece complet nu este posibil, lucrând mult pe facebook și având și site, dar am dat unfollow paginilor care nu mă interesează și doar îmi consumă energia, și postez mai rar, muzică, câte o fotografie dacă îmi place în mod deosebit și chestii haioase. În rest, offline. Și e mai bine.
Nu uita să fii tu, cu pasiunile tale, cu hobby-urile tale, cu obiceiurile tale, care nu trebuie să fie la fel ca ale „turmei”, iar asta nu te face cu nimic mai prejos. Unicitatea este ceva ce trebuie îmbrățișată și acceptată ca parte din noi, nu este nimic fascinant la un milion de chipuri trase la indigo pe instagram (by the way, există un trend numit „instagram face”, sute de mii de fete fie editându-și pozele foarte mult pentru a semăna cu vedete precum Kylie Jenner, fie chiar suferind operații estetice, deci treaba e dusă la extrem).
Efectul pe care îl au comparațiile cu ceea ce vedem în online nu vor fi niciodată benefice pentru noi, pentru că acolo totul este fabricat, deseori de o echipă întreagă de oameni, care vor să vândă fie o imagine, fie un produs. Iar noi, muritorii de rând, suntem oameni normali, cu probleme normale, chipuri cu imperfecțiuni, slăbiciuni și altele, iar asta este ok.
Așa că, be yourself și enjoy life, cea reală, din offline.