Festivalurile au devenit în ultima perioadă, cea de dinainte de pandemie, nu doar un loc unde au loc concerte, ci o adevărată tradiție.
Tinerii și nu numai se pregăteau cu foarte mult timp înainte, chiar și cu jumătate de an, pentru cele mai așteptate zile ale verii. De la coloșii Tomorrowland și Ultra, până la Untold, Neversea și Electric Castle, acum nu se mai aude din boxe decât liniștea.
Fanii festivalurilor nu mai au răbdare și vor să poată participa cât mai curând la astfel de evenimente. Dansul pe Zoom sau „home-festivalul” în pijamale nu mai sunt atât de distractive.
Organizatorii (de la nunți la festivaluri de mare avergură) au fost printre cei mai afectați în urma impunerii restricțiilor. Deși au venit cu propuneri pentru ca autoritățile să le permită să-și desfășoare activitatea, lucrurile par că se îndreaptă în mai rău, iar restricțiile sunt tot mai severe.
SCRISOARE DESCHISĂ PENTRU CULTURĂ
Peste 200 de nume importante din lumea entertainment-ului și a culturii românești au semnat scrisoarea deschisă adresată Președintelui țării, în care solicită soluții pentru cei din acest domeniu care de un an nu mai pot munci și pentru relansarea evenimentelor culturale.
Printre cei care au semnat scrisoarea se numără organizatorii Untold/ Neversea, TIFF, Electric Castle, Tudor Chirilă, Adrian Despot (Vița de Vie), Budeanu Mihai (3 Sud Est), Alin Dincă (Trooper), manageri de case de discuri, persoane din PR, din lumea teatrului și mulți alți artiști și persoane implicate în organizări de evenimente.
„A trecut mai bine de un an de când efectele pandemiei cauzate de virusul SARS CoV 2 au început să se resimtă și în România. Cultura a fost printre primele domenii afectate de pandemie, fiind chiar un simbol al începutului acesteia, prin restricționarea sau anularea a numeroase evenimente sau activități culturale și, cel mai probabil, va fi ultimul domeniu care își va reveni la normal.
Apelăm la dumneavoastră în calitate de Președinte al tuturor Românilor pentru urgentarea implementării unei scheme de ajutor de stat, precum și a unui plan de redeschidere a sectorului cultural, până nu este prea târziu.
Cultura nu a fost niciodată o prioritate în ultimii 30 de ani în planurile de dezvoltare a țării. În ciuda acestui fapt, datorită ambiției operatorilor din domeniu, sectorul a crescut puternic în ultimii 10 ani. Efortul nostru colectiv a adus României recunoaștere internațională, a creat zeci de mii de locuri de muncă, a avut milioane de beneficiari direcți și a contribuit, potrivit diferitelor măsurători, cu între 1,5% și 3% din PIB la economia țării.
Solicităm:
- Luarea de măsuri economice conforme cu situația în care sectorul cultural se află: o schemă de ajutor de stat echitabilă pentru toți artiștii și operatorii culturali, adoptată în regim de urgență, care să prevadă despăgubire justă pentru toți operatorii culturali, indiferent de subdomeniul de activitate și forma de organizare juridică
- Realizarea unui plan național de relansare a domeniului culturii, cu implicarea specialiștilor, bazat pe predictibilitate, care să prevadă o schemă de redeschidere a activităților, și pe baza căruia artiștii și operatorii să-și poată planifica activitatea, respectiv despăgubiri și asigurări pentru cei care nici la un an de la debutul pandemiei nu-și pot relua activitatea”, se arată în scrisoarea deschisă.
PRIMARUL CARE SUSȚINE FESTIVALURILE
Ținând cont că cele mai mari evenimente de acest fel au loc în Cluj-Napoca, respectiv în județul Cluj, este important să știm și punctul de vedere al edilului Emil Boc.
Acesta a declarat în cadrul unei emisiuni radio faptul că festivalurile trebuie să aibă loc. Boc a comparat situația actuală cu cea de pe vremea Gripei Spaniole, spunând că viața nu trebuie să fie încremenită nici acum, la fel cum nu a fost nici atunci.
„Este un experiment care va permite sa se tragă concluzii la nivel European. Susțin, dacă autoritățile centrale sunt de acord, să facem la Cluj un astfel de experiment, să vedem dacă, respectând toate normele, putem redeschide evenimentele. Un concert-test, pentru a da autorităților posibilitatea să găsească o soluție unitară. Avem infrastructura – stadion, sală polivalentă – pentru a testa modalitatea în care putem redeschide în siguranță evenimentele”, a adăugat primarul municipiului Cluj-Napoca.
CONCLUZIA: RĂMÂNEM CU SPERANȚA
Până vom afla cu siguranță ce planuri au autoritățile pentru acest sector, ne putem aminti cu drag de vremurile în care dansam până ne ardeau tălpile și ne îmbrățișam la răsărit pe ritmurile preferate. De cozi împletite, make-up-uri care mai de care mai pline cu sclipici, de outfit-uri creative și excentrice, de euforia și bucuria de a fi împreună cu prietenii în fața scenei, când îți vezi idolul în carne și oase.
Chiar dacă vremurile sunt cum sunt, cei de la Untold au un mesaj optimist pentru fani:
Heroes of UNTOLD,
No words can describe how much we miss you & want to see you this summer. We know these are hard times for everyone. However, there’s still hope! You are in our hearts every day and we want to assure you we’re doing everything in our power to agree on a plan which could allow us to meet safely again this summer.
Today, together with all the Romanian cultural sector, we sent a letter to the Romanian Presidency to take action on scientifically proven measures that could allow us to meet again this summer. Despite the hard work we put in every day, we can’t ignore the fact that this summer could also have the same fate as the last one.
Let’s keep our hopes up, but most importantly, stay safe and take care of each other! We’ll make sure you’re 100% informed on every decision we make.
Bonus, vă las poza preferată de la ediția din 2019, când l-am văzut live pe nimeni altul decât Robbie Williams!