Now Reading
Cinci idei simple pentru a-ți păstra sănătatea mentală în aceste vremuri. Plus alte cinci de evitat

Cinci idei simple pentru a-ți păstra sănătatea mentală în aceste vremuri. Plus alte cinci de evitat

De peste un an de zile ne confruntăm cu ceva care, mai ales pentru cei născuți după 1990, este tot mai dificil de dus pe umeri. Părinții noștri au trecut printr-o Revoluție, bunicii au trăit războaie, iar noi acum ne aflăm într-o nesiguranță continuă. 

Schimbările constante, restricțiile și tragediile care au loc zilnic ne afectează chiar și pe cei mai puternici dintre noi. Însă cei care oricum sunt mai sensibili sau suferă de anxietate duc lupte foarte grele în această perioadă.

Sunt și persoane care înainte erau vesele, optimiste, dar în urma acestei grele încercări s-au trezit cuprinse de teamă și anxietate.

Aproape 300 de milioane de persoane la nivel global s-au confruntat cel puțin cu un episod anxios, iar de la debutul pandemiei sunt și mai mulți. Femeile sunt mai predispuse la anxietate, dar nici bărbații nu sunt ocolițit de această teama paralizantă.

Pentru fiecare persoană anxietatea se poate manifesta diferit, având sute de simptome, dar în mare, se poate defini astfel: „Este o reacție fiziologică, psihologică și comportamentală în același timp. La nivel fiziologic, anxietatea poate provoca un ritm cardiac accelerat, tensiune musculară, greață, senzație de uscăciune a gurii sau transpirație. În plan comportamental, ne poate paraliza capacitatea de a acționa, de a ne exprima sau de a ne confrunta cu anumite situații cotidiene. Din punct de vede psihologic, anxietatea este o stare subiectivă de teamă și jenă”, se arată în cartea „10 metode simple de a învinge panica, fobiile și stresul”, de Edmund Bourne și Lorna Garano.

În cazul în care apar forme mai severe de anxietate sau chiar și tulburarea de panică, este indicat să apelați la un specialist. De asemenea, dacă nu vă știți ca suferind de această tulburare și apar simptome precum sufocare și palpitații, consultați de urgență un medic!

Există mai multe metode pentru a ne relaxa mintea și corpul, dacă ne simțim copleșiți.

Vă prezentăm cinci idei recomandate de psihologi și testate și de noi care vă pot ajuta să vă liniștiți și să vă distrageți atenția, alături de alte cinci obiceiuri de evitat.

RESPIRAȚIA ABDOMINALĂ

Doctorul Carbonell, cunoscut și ca „The Anxiety Coach” pune foarte mult accentul pe respirație. În momentul în care suntem stresați, speriați sau panicați avem tendința de a ne hiperventila, fapt care ne agravează starea. De asemenea, putem simți și că „ne strânge” ceva în piept, motiv pentru care ni se pare că nu putem inspira complet.

Soluția este respirația abdominală. Dr. Carbonell ne recomandă ca atunci când ne aflăm în una din situațiile de mai sus, să ne punem o mână pe piept și una pe abdomen, să expirăm ca și cum am ofta, pentru a ne relaxa umerii și mușchii pieptului, iar apoi să inspirăm adânc pe nas în abdomen (observă-ți mânile, doar abdomenul trebuie să se ridice, nu și pieptul). Menține cât îți este confortabil și apoi expiră pe gură. Repetă pașii până când începi să respiri într-un ritm normal, mai relaxat.

De evitat: Să te agiți mai tare. Cu cât dai mai multă „putere” acestor simptome, cu atât mai rău va fi. Barry McDonagh în cartea sa „DARE” spune că una din elementele cheie pentru a trece peste aceste stări este să nu le dai atenție. La început este foarte dificil, dar apoi încetul cu încetul vei observa că funcționează.

MEDITAȚIA

Meditația este cea mai la îndemână „salvare” pentru mintea noastră în aceste vremuri. Chiar dacă ai o viață agitată poți să îți aloci 15 minute dimineața sau cândva în timpul zilei pentru a-i da o pauză minții tale.

La început ți se poate părea dificil să stai cu picioarele încrucișate și să privești într-un punct fix sau să stai cu ochii închiși fără ca mintea să-ți fie invadată de tot felul de gânduri, de aceea trebuie să fii răbdător cu tine. Lasă gândurile să vină și să plece, iar cu timpul vei vedea că vei atinge mai repede o stare de calm.

Despre meditație găsești numeroase informații online, iar în cartea sa „Distruge-ți obiceiurile nocive!”, dr. Joe Dispenza explică foarte bine efectele meditației asupra creierului, efecte care pot fi văzute la analizele EEG, fiind stimulate diverse zone ale creierului.

De evitat: Încearcă să nu intri pe social media în momentul în care te-ai trezit. Dacă ești direct bombardat cu zeci de informații, care mai ales acum sunt în mare parte negative, vei începe ziua stresat. Acordă-ți timp pentru tine. Valabil și pentru când te duci la culcare.

SPORTUL

Știm că nu vă spunem ceva nou, dar pe cât de multe se cunosc despre beneficiile sportului, pe atât sunt de ignorate de către mulți.

Dacă ești constant stresat și obosit, reacția automată este să te trântești pe canapea când ajungi acasă și să nu mai faci nimic, iar a doua zi să o iei de la capăt. Dar crede-ne pe cuvânt, chiar dacă simți că nu ai energie, încearcă să faci măcar un pic de mișcare, orice îți face plăcere, chiar și o plimbare pe jos sau cu bicicleta. Dacă nu ai chef să ieși, poți alege din una din miile de video-uri de pe youtube pentru idei de sport acasă, ținând cont că acum multe săli de fitness sunt închise. Este dificil să-ți găsești motivația, dar atât de bine te vei simți după o tură de aerobic, încât vei vrea să repeți experiența. Iar mintea și corpul tău îți vor mulțumi.

Pentru o variantă low-impact ai yoga, cu care împuști doi iepuri dintr-o lovitură: obții flexibilitate și tonus muscular, plus îți faci ordine în gânduri.

De evitat: Sedentarismul, una din principalele cauze de deces la nivel mondial. Sedentarismul prelungit poate duce la obezitate, boli cardiovasculare, diabet, etc.

ÎNCEARCĂ CEVA NOU

Cei care au copii se pot juca cu ei tot felul de jocuri creative sau jocuri de societate, în loc ca toată familia să stea în fața ecranelor.

De asemenea, poți descoperi că ai talente ascunse de care habar nu aveai înainte dacă încerci lucruri noi. De exemplu, poate te consideri o catastrofă în bucătărie motiv pentru care nici nu prea mai dai pe acolo, dar s-ar putea să realizezi că cheesecake-ul și brioșele îți ies minunat, chiar dacă tocănița nu e prea comestibilă. În plus, te poți și distra cu diverse decoruri, mai ales acum că se apropie Sărbătorile Pascale.

Multe persoane, indiferent de vârstă, au recurs la pânze și culori. Chiar dacă nu au avut niciodată vreo tragere spre pictură, acum au văzut cât de mult îi relaxează această activitate. Există și kit-uri de pictură pe numere, ca să îți ușureze „munca” sau cărți de colorat pentru adulți. Vei fi atât de prins în ceea ce faci încât vei uita pentru câteva ore de griji.

Pentru fanii handmade există quilling-ul, broderia, confecționarea de bijuterii și numeroase alte arte, care așteaptă să fie descoperite. Ah da, și grădinăritul!

De evitat: Să zaci în fața TV-ului sau a telefonului, uitându-te la știri non stop, sau să încerci să-ți umpli golul sufletesc prin abuzarea cardului de credit cu comenzi online la tot felul de haine sau obiecte de care nu ai nevoie. Acestea îți dau o doză de endorfine până când vine curierul și poate mai o zi, două, apoi vei vâna „noi oferte”. Mai bine caută tutoriale despre cum îți poți modifica singură perechea aceea de blugi care stă în fundul dulapului, cu ținte, flori, broderii, etc.

DORMI…SERIOS, DORMI SUFICIENT

În lumea nebună și haotică de astăzi nu știm cum să facem mai multe într-un timp cât mai scurt, iar de unde tăiem de obicei sunt orele de somn.

Încearcă să te culci cu o oră mai devreme măcar, deoarece potrivit specialiștilor, somnul cel mai odihnitor este de la ora 22:00. Renunță la ecrane înainte de somn, ideal ar fi să nu existe un televizor în dormitor deoarece încarcă și aerul. Citește câteva pagini, meditează, fă orice te relaxează și nu te mai gândi la cele 100 de lucruri pe care le ai de făcut a doua zi.

Printre avantajele unui somn odihnitor (7 – 9 ore minimum, pentru adulți) se numără un sistem imunitar puternic, foarte important în această perioadă, o inimă mai sănătoasă, scade riscul de obezitate, vei avea o stare generală mai bună, mintea va fi mai limpede și vei da dovadă de mai multă productivitate pe timpul zilei.

De evitat: Tot ce am spus mai sus, numai că pe dos. Adică, să te culci foarte târziu, să dormi mai puțin de 7 ore pe noapte, iar apoi să „recuperezi” cu un somn de 3-4 ore după amiaza. Lipsa somnului poate duce în timp la boli grave, inclusiv boli cardiace, tensiune ridicată, obezitate, deoarece vei avea o poftă mai mare pentru alimente nesănătoase, pline de zahăr, dacă nu dormi destul, pentru a compensa lipsa de energie, să nu mai vorbim de faptul că agravează anxietatea, nu te poți concentra și ai o stare generală proastă.

Aveți grijă de voi, de sănătatea voastră fizică și mentală, sperăm că aceste sfaturi simple vă sunt de ajutor!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

What's Your Reaction?
Ador
2
Confuz
0
Iritat
0
Trist
1
© Copyright: City Girl 2021, All Rights Reserved. Copierea oricăror materiale de pe site fără acordul expres al deținătorului
www.city-girl.ro este strict interzisă și se va pedepsi potrivit normelor în vigoare.

Acest conținut este protejat! © City Girl - 2021