Mai este puțin până la Sărbătorile Pascale Ortodoxe, după aproape o lună de la Paștele Catolic, sărbătoare marcată și de aproape două milioane de cetățeni români.
De când mă știu, noi am sărbătorit atât cel catolic, cât și cel ortodox, spre bucuria mea că apucam să vopsesc ouă de două ori.
Dacă tot am vorbit despre vremurile tulburi pe care le trăim și despre metode prin care ne putem relaxa, ce activitate poate fi mai plăcută decât să decorezi ouăle pentru Paști împreună cu familia, iar apoi să admiri rezultatul înainte să le ciocnești?
Există numeroase feluri prin care putem vopsi ouăle, de la cele tradiționale, bio, cu coji de ceapă, turmeric, sfeclă, pătrunjel etc., până la cele moderne, cu vopsele din comerț, sau prin diferite tehnici care mai de care mai creative.
Vă voi povesti despre cele încercate de noi, unde am greșit, de ce nu ne-au ieșit cum speram și ce a funcționat până la urmă.
VOPSEA DIN COMERȚ
Cu vopseaua din comerț ai impresia că doar urmezi indicațiile de pe ambalaj și gata. Dar nu e chiar așa.
Mai demult era la modă vopseaua aceea din plic pe care o turnai într-un borcan cu apă fierbinte și oțet, puneai ouăle fierte în borcan, le lăsai câteva minute și erau gata. Acum tot mai mulți folosesc vopsea sidefată care se pune direct pe ouăle fierte.
Găsiți mai multe tipuri în comerț, multe vin și cu decorațiuni precum stickere, stickere 3d, pietricele, etc. Avantajul este că sunt tot mai multe culori din care putem alege! Când eram mică visam să fac ouăle roz, dar singurele variante erau roșu, galben, verde și albastru, iar mereu cele albastre ieșeau foarte urâte, nu știu de ce. 🙂
De la început trebuie să te pregătești pentru un mic dezastru pe masa de lucru. Așa că pune nailon sau hârtie să fii sigură că nu murdărești peste tot cu vopsea.
Cel mai important lucru de reținut dacă vrei să îți iasă culorile super frumoase este să folosești ouă cu coajă albă și să fie foarte bine fierte și degresate în prealabil (ai grijă să nu se spargă când fierb, mai bine lași focul mai mic). Pentru culorile pastelate, precum roz, verde deschis, mov deschis, galben sau alb sidefat neapărat să folosești ouă cu coajă albă. Am observat că doar culorile arămiu, roșu și derivate din acestea ies frumos pe ouă cu coajă brună.
Apoi urmezi instrucțiunile de pe ambalaj, de obicei plicurile cu vopsea sidefată se pun intr-un vas cu apă fierbinte pentru a se lichefia. Trebuie să folosești mănuși deoarece iese destul de greu din piele.
Lași ouăle să se răcească puțin, dar nu de tot. Ele trebuie să fie încă calde pentru ca vopseaua să prindă cum trebuie. Pui PUȚINĂ vopsea în palmă, dacă pui prea multă deodată iese pătat, iar apoi freci oul în palme până când este vopsit pe toate părțile. Dacă ți se pare că nu arată bine, lasă-l să se usuce, iar apoi repetă procedura. Să nu fii dezamagită dacă nu este uniformă culoarea, unele chiar așa trebuie să iasă, mai ales la vopseaua marmorată.
Pentru mine cel mai comod a fost să am mai multe perechi de mănuși de unică folosință pentru fiecare culoare, deoarece trebuie să speli mănușile când schimbi culoarea, este destul de dificil să le ștergi foarte bine, iar apa rămasă poate afecta rezultatul.
Când sunt gata le poți decora cu orice vrei tu sau cu ce a venit în pachet.
OUĂ VOPSITE CU OJĂ
Da, da, ați citit bine. Se pot obține efecte foarte faine dacă vopsim ouăle cu ojă pentru unghii. Sigur că acestea sunt mai ok pentru decor, nu pentru consumat, dar arată frumos în coșulețul pentru Paști.
Procedura este foarte simplă. Într-un vas cu apă la temperatura camerei punem câte o picătură de ojă, din mai multe culori, iar cu o scobitoare formăm un model, cu grijă, să nu luăm oja pe scobitoare. Apoi scufundăm un ou fiert tare în vas, cu MARE GRIJĂ, astfel ca modelul să se lipească de el. Putem repeta procedura dacă nu a ajuns pe toate părțile.
Din nou, pentru cele mai bune rezultate, recomand ouă cu coajă albă, nevopsite.
Mie asta mi-a ieșit:
TEHNICA ȘERVEȚELULUI
Mi se părea atât de complicat să faci ouă cu această tehnică, până am încercat-o și eu. Și e super interesantă și ușoară!
Ai nevoie de șervețele frumoase, preferabil cu modele de Paști, dar poți alege ce vrei tu. Decupezi modelele dorite (de ex. un iepuraș, o floare, etc.). Vezi să nu fie prea mari pentru a încăpea pe suprafața oului.
Apoi spargi un ou crud, separi albușul de gălbenuș, bați albușul un pic, nu trebuie să se facă spumă. Iei un ou fiert, răcit, îl ungi cu o pensulă cu albuș, pui pe el modelul decupat din șervețel, mai dai un strat de albuș peste și gata!
Să nu pui foarte mult albuș deoarece riști să rupi șervețelul, fiind și așa delicat.
Și aici, cele mai frumoase vor ieși ouăle cu coajă albă, dar în funcție de culoarea modelelor de pe șervețel, poți încerca și cu ouă roșii. Din experiența mea însă, odată ce am dat cu albuș, șervețelul a luat culoarea roșie a oului și nu a arătat deloc bine (vezi foto), poate vouă vă ies mai bine!
Ouăle din mijlocul coșului sunt făcute cu această tehnică, iar celelalte sunt tentative mai mult sau mai puțin eșuate, fiind primele încercări cu vopseaua sidefată:
Spor la vopsit și decorat ouă! Nu uitați, nu contează să vă iasă perfect, ci important este să petreceți timp de calitate cu familia, sau, de ce nu, să vă distrați singuri cu această „artă”.