Now Reading
Ai fost nevoită sau vrei să îți schimbi cariera? Acestea sunt cele mai căutate locuri de muncă

Ai fost nevoită sau vrei să îți schimbi cariera? Acestea sunt cele mai căutate locuri de muncă

cauta-loc-de-munca

De mai bine de un an de zile ne aflăm într-o situație care ne-a afectat pe toate planurile. Pe lângă criza din domeniul sănătății, ne confruntăm și cu o criză din punct de vedere al stabilității emoționale și financiare. Pierderea locurilor de muncă și nesiguranța zilei de mâine ne-a dus pe mulți în pragul disperării. 

Potrivit statisticilor oficiale, aproape două milioane de români au avut de suferit din punct de vedere al carierei în ultimul an. Unii și-au pierdut de tot job-ul, alții au fost în șomaj tehnic.

Printre cele mai afectate domenii sunt, după cum știm, HoReCa, industria entertainment-ului, a petrecerilor private (nunți, botezuri, etc.), dar și unele companii mari au fost nevoite să facă restructurări.

CE ÎȚI DOREȘTI PE VIITOR?

Poate te afli în una din situațiile de mai sus, sau poate te nemulțumește profund actualul tău job, ți-a scăzut salariul, nu mai ești motivată, nu te mai regăsești, simți că te complaci. Fie că ești nevoită să „schimbi macazul” sau tu îți dorești asta, este util de știut că există soluții și că nu trebuie să te afunzi în depresie sau în panică.

Dacă nu știi pe ce drum să o iei poți apela la platforme de consiliere vocațională. Există așa ceva și la noi, unii consilieri oferă îndrumare chiar și gratuit, iar acest lucru îți poate fi de mare ajutor pentru viitorul tău profesional. În contextul pandemiei sunt persoane care oferă consiliere profesională celor care și-au pierdut job-ul, li s-a redus programul de muncă sau au fost nevoiți să își schimbe total profesia. La îndemână găsești sfaturi și pe youtube, dar pentru consiliere personalizată, adaptată nevoilor tale, mai bine discuți tu direct cu cineva.

Dacă pierderea job-ului te-a afectat foarte tare și simți că nu mai vrei să ieși din pat dimineața, de ajutor este și un terapeut, pentru a-ți face puțină ordine în gânduri.

Vestea bună este că mulți angajatori s-au adaptat situației curente, iar acum găsești numeroase job-uri remote (de acasă). Dar nu numai.

CE LOCURI DE MUNCĂ GĂSEȘTI

Așadar, dacă te-ai hotărât cam ce ai vrea să faci, începe prin a-ți pune la punct CV-ul. Nu menționa în acesta absolut toate proiectele la care ai participat din gimnaziu până azi, ci punctează doar experiența relevantă pentru job-ul la care aplici. De asemenea, atașează o poză cât mai profi, nu un selfie de la o petrecere sau cu flori de cireș în spate.

Dacă ești nesigură pe aptitudinile tale, îți stau la dispoziție zeci, poate sute, de cursuri din o grămadă de domenii, unele le găsești gratuit, atât în limba română, cât și în engleză. Urmărește webinarii despre ceea ce te interesează, învață ceva nou, iar apoi pune în aplicare, la fel cum spuneam și aici. 

Apoi începe căutarea. La un simplu search pe unele din cele mai mari platforme de job-uri din România vezi că sunt peste 100.000 de locuri de muncă disponibile, la nivel național.

Dacă preferi să lucrezi de acasă, să știi că sunt peste 1.000 de angajatori care oferă și această variantă. Inclusiv part-time. Astfel poți lucra pentru firme de oriunde.

Ținând cont că aproape toată viața noastră s-a mutat în online, era de așteptat ca și piața job-urilor să se schimbe.

Astfel, printre cele mai căutate locuri de muncă la nivel național sunt în IT, pe hardware și pe software development, de asemenea, e-commerce-ul a explodat, motiv pentru care se caută specialiști în marketing, content writeri, copywriteri, pasionați de digital marketing (creare de campanii de publicitate pe facebook, instagram, google ads, etc.) și cam tot ce ține de domeniul vânzărilor online. În principiu, se poate lucra și remote, dar acest lucru îl stabilește fiecare companie în parte.

Sunt numeroase oferte de locuri de muncă și în domeniul transporturilor/ distribuție, se caută specialiști și tehnicieni, personal în domeniul telecomunicațiilor, dar într-adevăr aceste job-uri sunt preferate de bărbați, deși nu este o regulă generală. Se fac angajări și în retail și servicii.

De asemenea, este nevoie de personal calificat în domeniul sanitar, asistente medicale, medici, etc.

LĂRGEȘTE-ȚI ORIZONTURILE

Dar, platformele de job-uri nu sunt singurele unde îți poți depune CV-ul. Ai mai multe variante, printre care și grupurile de facebook (caută unele în domeniul care te interesează, de ex. Marketing, cu siguranță găsești și oferte de job-uri), precum și platformele internaționale. Trăim în era internetului, nu ești nevoită să te angajezi neapărat în orașul tău, poți lucra și pentru firme din SUA, Asia, etc.

Dacă preferi un job lejer sau ceva part-time, atunci mai bine te înregistrezi ca freelancer pe una din platformele internaționale care oferă plata pe proiect, precum upwork.com. Aici însă trebuie să fii atentă la condiții, la deadlines, și la cerințele exprese ale clienților, pentru ca apoi să fii recomandată pe mai departe. Și, bineînțeles, trebuie să știi engleză.

De asemenea, dacă decizi să lucrezi ca freelancer, documentează-te privind reglementările din acest domeniu, și eventual fă-ți un PFA sau un SRL-D, dar despre asta vom discuta mai pe larg, într-un alt articol.

 

Sper că ți-am fost de folos, spor la job hunting („vânătoare de job”) și nu uita, gândește-te foarte bine la ce ți-ar plăcea să faci, ce aptitudini ai și cât ai vrea să câștigi, deoarece dacă iubești ceea ce faci, nu vei simți că muncești, ci vei fi împlinită în fiecare zi 🙂 .

 

 

 

What's Your Reaction?
Ador
6
Confuz
0
Iritat
0
Trist
0
© Copyright: City Girl 2021, All Rights Reserved. Copierea oricăror materiale de pe site fără acordul expres al deținătorului
www.city-girl.ro este strict interzisă și se va pedepsi potrivit normelor în vigoare.

Acest conținut este protejat! © City Girl - 2021