Now Reading
Gesturi mici, efecte mari. Și tu poți și trebuie să contribui la salvarea planetei

Gesturi mici, efecte mari. Și tu poți și trebuie să contribui la salvarea planetei

planeta

Auzim peste tot despre problema poluării care este tot mai gravă cu fiecare an care trece, auzim de efectul de seră, de gaura din stratul de ozon, de schimbările climatice cauzate de toate acestea. Poate pentru unii sună doar ca o „altă știre catastrofală”, dar realitatea este că trebuie să luăm măsuri. Și tu, și eu, și toți cei care trăim pe Planeta Albastră. Salvarea Terrei nu este ceva ce e doar în fișa postului pentru supereroi, sau de care ne amintim doar cu ocazia Zilei Pământului, ci o datorie a tuturor. 

Momentan posibilitatea de a trăi pe Marte este aproape nulă, deci Pâmântul e tot ce avem 🙂 . De aceea, liderii lumii și nenumărați activiști atrag atenția asupra situației dificile cu care ne confruntăm. Chiar dacă în ultimul an Pământul a avut parte de un mic respiro, deoarece nu s-a călătorit, avioanele au stat mai mult la sol, tot nu stăm bine.

O proporție semnificativă a populației Europei locuiește în zone, în special orașe, unde apar depășiri ale standardelor de calitate a aerului: poluarea cu ozon, dioxid de azot și pulberi în suspensie (PM) induce riscuri grave pentru sănătate. Mai multe țări au depășit în 2010 una sau mai multe limite de emisie la patru poluanți atmosferici importanți. Reducerea poluării atmosferice rămâne așadar importantă (sursa https://www.eea.europa.eu).

SURSE DE POLUARE

Potrivit Agenției Europene de Mediu, sursele de poluare atmosferică sunt variate și pot fi antropice sau naturale.

Cele mai importante și dăunătoare sunt:

  • arderea combustibililor fosili în producerea de energie electrică, transporturi, industrie și gospodării;
  • procese industriale și utilizarea solvenţilor, de exemplu în industria chimică şi extractivă;
  • agricultură;
  • tratarea deşeurilor;
  • erupţiile vulcanice, praful aeropurtat, dispersia sării marine și emisiile de compuşi organici volatili din plante sunt exemple de surse naturale de emisie.

CE POȚI FACE TU

SORTEAZĂ

Problema mediului este ceva care ne afectează pe toți, prin simplul fapt că respirăm aer tot mai poluat. Dar există o serie de gesturi mici, care ar trebui să devină obiceiuri, pe care le putem face.

În România a început să se impună, în tot mai multe localități, sortarea deșeurilor. Acest lucru înseamnă că nu aruncăm tot gunoiul în același loc, ci îl sortăm de acasă.

Cartonul, sticla, plasticul și unele metale pot fi reciclate. Încă nu sunt foarte bine puse la punct din punct de vedere logistic pubelele de diferite culori pentru fiecare fracție în țara noastră, dar treburile încep să se miște în direcția cea bună.

Astfel, interesează-te la nivel local ce, cum și unde se poate recicla și cum să arunci deșeurile. În general sunt pubele pentru plastic și carton și altele pentru deșeuri menajere precum resturi de mâncare, etc.

Pe hartareciclarii.ro am găsit informații foarte valoroase cu privire la modul în care se sortează diverse materiale. De exemplu, când arunci carton, îndepărtează banda adezivă de pe cutiile de carton. Cartonul trebuie să fie curat, uscat și necontaminat cu resturi alimentare (ex. sosuri – ca în cazul cutiilor de pizza). În cazul în care doar o parte a cartonului este contaminat/murdar, se îndepărtează partea contaminată (care se colectează la deșeurile menajere sau compostabile, după caz), iar partea curată se colectează împreună cu restul deșeurilor din carton. Pentru a ocupa cât mai puțin volum, cartonul se împăturește/turtește, astfel încât să ajungă la o formă cât mai plană.

Aici găsești și o hartă cu punctele de colectare.

RECICLEAZĂ/ REUTILIZEAZĂ

Nici nu ne dăm seama câte lucruri folosim și le aruncăm apoi, deși ar putea fi recondiționate sau refolosite.

De exemplu, vine curierul cu o comandă, arunci imediat cutia la gunoi. Cutia aceea de carton ar putea fi folosită pentru un cadou frumos ambalat, la o zi de naștere sau de Crăciun.

De asemenea, diverse ambalaje, caserole de plastic, pot fi folosite pentru plante, ca separatoare în sertare, în frigider pentru legume, etc. Oricum, din start este recomandat să cumpărăm alimente cu cât mai puțin plastic pe ele. Nu are nici un sens ambalarea individuală a fructelor/ legumelor, ci este doar o risipă de plastic care apoi duce la poluare. Acestea se pot cumpăra la vrac.

Apropo de cumpărături, în loc să recurgi la celebrul „românism” al pungii cu pungi sau al sertarului cu pungi de plastic, care devine tot mai neîncăpător cu fiecare ieșire la shopping, folosește sacoșe din materiale naturale, precum bumbac, in, etc. Le ții la îndemână, ca atunci când te grăbești să ieși pe ușă, iei rapid și sacoșa cu tine. Astfel nu îți mărești colecția de pungi de plastic, care în unele locuri deja sunt interzise.

CUMPĂRĂ MAI ATENT ȘI MAI RAR

Știu că trăim în era consumerismului, dar acest trend este foarte dăunător pentru mediu. Cu cât cumpărăm mai mult, cu atât se produce mai mult, cu atât aruncăm mai mult (inclusiv electrice și electronice, deoarece pur și simplu ne-am plictisit de ele…) și poluăm mai mult. Less is more! – În acest context aceasta este o vorbă de aur.

Trend-urile se schimbă cu viteza luminii și este foarte greu să te abții când ești bombarbat pe toate căile cu reclame și cu influenceri care îți promit că obiectul respectiv îți va schimba viața. Știi și tu bine că nu este așa. Este greu să reziști impulsului, dar pe termen lung, îți vei face inclusiv ție un bine, pe lângă mici economii.

Multe case de modă țin cont de mediu și au redus emisiile cauzate de producție, la fel și numeroase brand-uri de cosmetice vin pe piață cu produse cruelty-free, bio, eco, vegan ambalate în ambalaje din materiale fie reciclate, fie reciclabile, ceea ce este un lucru foarte bun. Și produse de igienă precum periuțe de dinți găsești din materiale naturale, nu doar din plastic.

Când cumperi ceva nu te lua doar după emoția de moment, goana după adrenalină și endorfine, stai câteva ore, o zi, două, și ia abia apoi decizia. Încearcă să cumperi de la brand-uri prietenoase cu mediul și să folosești obiectul respectiv (haine, pantofi, telefoane, etc.) cât mai mult timp, nu să-l arunci cum apare ceva nou. Ceva nou apare tot timpul, este un „concurs” pe care nu ai cum să îl câștigi.

 

Acestea sunt doar câteva lucruri mici pe care le poți face. Vom continua seria articolelor despre sustenabilitate și protecția mediului deoarece sunt probleme actuale, în care trebuie să ne implicăm cu toții.

 

Photo by Nagy Arnold on Unsplash

 

 

 

 

 

What's Your Reaction?
Ador
3
Confuz
0
Iritat
0
Trist
0
© Copyright: City Girl 2021, All Rights Reserved. Copierea oricăror materiale de pe site fără acordul expres al deținătorului
www.city-girl.ro este strict interzisă și se va pedepsi potrivit normelor în vigoare.

Acest conținut este protejat! © City Girl - 2021