Now Reading
Cum să ai o vacanță fără surprize neplăcute. Câteva lucruri bine de știut

Cum să ai o vacanță fără surprize neplăcute. Câteva lucruri bine de știut

bagaj-vacanta

Se apropie vara, iar după atât de mult timp în care mai mult am stat pe acasă, sau singurele ieșiri erau birou – o mică plimbare – acasă, abia așteptăm o vacanță în adevăratul sens al cuvântului. 

Dacă anul trecut sezonul estival s-a aflat sub o mare de nesiguranță și probleme „logistice”, acum parcă totuși lucrurile sunt puțin mai clare. Țările anunță rând pe rând măsuri pentru reluarea turismului în siguranță, iar cel puțin, din ce spun cei din jurul nostru și din ce am văzut pe grupurile de călătorii, oamenii numără zilele până când se vor urca în avion spre o destinație însorită.

Călătoriile în aceste vremuri nu mai sunt chiar floare la ureche, dar nici un chin organizatoric, precum consideră unele persoane pe social media. Din lipsa de încredere, dar și de informare, mulți renunță la o vacanță de vis, și e păcat.

Și eu sunt în febra pregătirilor, iubesc să călătoresc, nu am mai ieșit din țară de la începutul lui 2020, iar după ce am bătut România în lung și-n lat, acum mă bucur nespus că pot să plec puțin și mai departe.

Vreau să vă spun că puteți călători în siguranță, dar este foarte bine să vă informați înainte.

PRIMUL PAS CÂND DECIZI SĂ PLECI ÎN VACANȚĂ

Acum nu prea mai alegi tu unde să mergi, ci alegi una din destinațiile care primesc turiști, dar totuși poți opta pentru destinații superbe. Egipt, Grecia, Cipru, Republica Dominicană sunt câteva dintre țările unde ai șansa să ajungi anul acesta. Trebuie să fii foarte atentă însă și să urmărești condițiile de călătorie anunțate pe pagini oficiale, precum www.mae.ro .

Fiecare țară are regulile ei. Dacă mergi printr-o agenție de turism, atunci acolo vei afla toate informațiile, în caz contrar trebuie tu să fii la curent cu ce se întâmplă.

Sunt cazuri în care măsurile anunțate se schimbă de la o săptămână la alta (vezi Grecia), sau există riscul ca țara unde vrei să ajungi să intre pe lista galbenă, astfel că vei sta în carantină la întoarcere, cu câteva excepții, precum 10 zile de la rapel, etc. Repet, fiecare țară are restricțiile și regulile ei, nu tot ce se aplică în cazul Greciei, se aplică și la Egipt, de exemplu. Alte state primesc doar turiști vaccinați, cum e cazul Israelului.

De aceea, interesează-te care sunt condițiile pentru destinația aleasă de tine.

În prezent foarte, foarte mulți români aleg Egiptul, care este un loc perfect pentru un sejur memorabil, iar tot ce ai nevoie este un test PCR la plecarea din România și un formular PLF, pe care îl găsești online (și viză, începând cu 1 mai, a cărei contravaloare este de aproximativ 25 USD și poate fi plătită la aeroport, la aterizare). Atenție, bineînțeles că rezultatul testului trebuie să fie negativ. Au apărut în presa cazuri de turiști care nu s-au informat cum trebuie și s-au dus la aeroport cu teste cu rezultat pozitiv, iar apoi tot ei au fost îmbufnați că nu li s-a acordat permisiunea pentru a pleca.

De asemenea, verifică ca actul cu care mergi, pașaport (de ex. pentru Egipt, Dubai, Turcia, etc.) sau buletin să fie valabile cel puțin șase luni.

bagaj-vacanta

CE PUI ÎN BAGAJ

COSMETICE & MEDICAMENTE

Aici aș putea scrie trei romane, dar mă limitez la lucruri de bază.

Să zicem că mergi undeva unde este cald, chiar foarte cald. Deci, verifică prognoza meteo pentru perioada aleasă de tine pentru vacanță, cu cât se apropie data respectivă, cu atât prognoza va fi mai exactă. Dacă nu suporți canicula, este bine să știi ce te așteaptă.

Ținând cont că în România este încă destul de răcoare, dacă te expui brusc la peste 35 de grade, pielea va avea de suferit. Cremele cu SPF cât mai ridicat, 30, chiar 50 pentru față, sunt obligatorii. Mai bine pleci cu ele de acasă, le poți pune în bagajul de cală, mai ales dacă ai vreun brand preferat sau anumite sensibilități, alergii etc. Tu știi cel mai bine care cremă îți face bine, iar poate acolo nu o găsești în magazine.

Apoi, o insolație este ceva de care nu vrei să ai parte, de aceea evită să stai în soarele puternic (chiar dacă nu îl simți dela briză) la orele prânzului, poartă o pălărie sau eșarfă pe cap și bea multă apă. Când stai în piscină sau în mare e ușor să uiți de noțiunea timpului, dar riscurile sunt foarte mari pentru pielea ta, de aceea mai stai și sub umbreluță la un cocktail sau cu o carte faină în brațe.

Legat de haine aici tu știi ce și cum vrei să ai la tine, mai ales dacă vrei ceva special pentru poze, însă ține cont că dacă mergi undeva unde este caniculă, cum este în Egipt, la piramide de exemplu, o rochiță subțire, pe lângă că poate fi considerată indecentă, nici nu te ajută. Aici ai nevoie de haine lungi, largi, subțiri și din materiale naturale, pentru ca pielea să respire.

Pentru creme, geluri de duș, fond de ten, etc. sunt super utile recipientele speciale pentru călătorii, dacă nu vrei să duci ditamai sticlele sau borcanele cu tine. Le găsești peste tot, în drogherii, dar și în anumite magazine de haine din mall-uri, nu sunt scumpe și de obicei vin în pachet cu mai multe recipiente de diferite dimensiuni, inclusiv „borcănele”. Dacă seamănă între ele poți pune niște etichete, să nu confunzi crema ta de corp cu aromă de lavandă, cu gelul de ras al soțului :).

PS: În bagajul de mână nu poți pune recipiente mai mari de 100 ml!

recipiente-vacanta

De asemenea, este bine să ai cu tine și câteva medicamente, dar nu înainte de a te informa în prealabil, dacă acestea sunt permise în avion. Dacă ești pe tratament și ai rețeta la tine în general este în regulă. Sunt utile mai ales pastile de stomac, de răceală, de dureri (dacă te prinde și perioada aceea a lunii acolo…), calmante pentru frica de zbor, etc.

INTERNETUL ÎN VACANȚĂ

Ideal ar fi să îți închizi telefonul măcar cât ești în vacanță, sau să îl folosești doar pentru poze. Știm și noi că acest lucru este aproape imposibil, dar ar fi bine să te și bucuri de peisaj, nu doar să postezi pe story non stop tot ceea ce vezi, că astfel ajungi acasă și îți dai seama că nu ai profitat din plin de locul respectiv.

Așadar, dacă nu poți fără net, verifică dacă hotelul oferă wi-fi (gratuit sau contra cost), și ce calitate are. Personal, cele mai utile recenzii la hoteluri le-am găsit pe tripadvisor.com, pe booking.com, dar și pe grupurile de facebook de turiști. Atenție să nu fie recenzii răutăcioase de la concurență…

De asemenea, vezi cât costă/MB de la furnizorul tău de telefonie mobilă. Sunt tarife diferite pentru țările UE și non-UE și te poți trezi cu o factură „de infarct” când ajungi acasă. De aceea, mai bine ori îți cumperi din țara respectivă o cartelă cu internet, sau profiți de wi-fi unde este gratuit.

ATENȚIE LA CULTURA ȚĂRII ÎN CARE ÎȚI PETRECI CONCEDIUL

Și dacă mergi într-o țară europeană este util să te interesezi puțin privind obiceiurile locului. Dar, dacă mergi pe alt continent, unde majoritatea populației este de o religie diferită, este musai să fii pregătită. Dacă vei sta doar într-un resort, atunci poate nu te interesează prea tare acest aspect, dar dacă te vei plimba printre localnici, sunt lucruri pe care este bine să le știi.

Există țări, mai ales în lumea arabă, unde este interzis chiar și să te ții de mână cu iubitul pe stradă, ba chiar poți avea probleme serioase cu legea dacă îți arăți afecțiunea în public (vezi Dubai!).

Alege ținute decente respectând regulile țării în care călătorești. Chiar dacă de obicei cu turișii sunt mai permisivi, este mai bine să nu atragi priviri nedorite, comentarii sau chiar hărțuire. În Turcia de exemplu este destul de lejer din această privință, însă în Egipt în orașe nu prea.

Pentru a evita un șoc cultural în toată regula, vorbește cu ghidul tău, cu agenția sau urmărește pe youtube relatări ale altori turiști. Foarte mare atenție la escrocherii, la așa-zise capcane pentru turiști și alte probleme care îți pot strica vacanța.

Eu mereu verific la ce să fiu atentă, care sunt riscurile, ce gesturi să evit, cum să mă îmbrac în diverse locuri, la ce să mă aștept, ce este interzis, locuri de evitat, etc. Știu că este afectată spontaneitatea vacanței poate, dar ținând cont că am mai avut și experiențe neplăcute, este mai bine să fiu pregătită, atât cât este posibil.

 

Acestea sunt sfaturile City Girl pentru voi, vom reveni și cu altele, până atunci planificare plăcută și distracție maximă, în siguranță!

 

Photo by STIL on Unsplash

Photo by Arnel Hasanovic on Unsplash

 

 

 

What's Your Reaction?
Ador
6
Confuz
1
Iritat
0
Trist
0
© Copyright: City Girl 2021, All Rights Reserved. Copierea oricăror materiale de pe site fără acordul expres al deținătorului
www.city-girl.ro este strict interzisă și se va pedepsi potrivit normelor în vigoare.

Acest conținut este protejat! © City Girl - 2021