Dacă anul trecut ne-a prins în starea de urgență Paștele, atât cel catolic, cât și cel ortodox, anul acesta lucrurile sunt puțin mai „relaxate”.
Paștele Ortodox cade chiar în weekend-ul cu 1 Mai, când de obicei românii se pregătesc pentru o minivacanță. La fel este și acum, sute de persoane și-au rezervat deja o mică escapadă la munte sau la mare, mai ales că au parte de 4 zile libere legate, cu Vinerea Mare și A Doua Zi de Paști.
Ne bucurăm că situația este mai bună decât anul trecut, dar tot nu am revenit la normalul de altă dată. Autoritățile insistă asupra faptului că nu sunt permise petrecerile, nici în cluburi, nici în propriul apartament.
La români era un fel de obicei „chefuitul” după slujba de Înviere, și mai ales de 1 Mai, dar anul acesta încă nu permis.
OFICIAL – CUM VOM PETRECE SĂRBĂTORILE PASCALE
Vom avea parte de măsuri de relaxare cu ocazia Paștelui. Circulația persoanelor va fi permisă în perioada 1 mai – 2 mai 2021, în intervalul orar 20.00 – 05.00.
„Vreau să ne pregătim foarte bine nu doar acasă, ci în societate. Lucruri certe discutate cu reprezentanții BOR: În noaptea de Înviere restricțiile se ridică, așadar creștinii vor putea merge la biserică, fără să completeze declarații. Biserica va organiza slujba așa cum e datina. Nu ne amestecăm în felul în care sunt organizate slujbele. Aceste lucruri sunt deja prevăzute în HG privind starea de alertă. Nu vor fi restricții suplimentare în noaptea de Înviere. Dimpotrivă, vor fi mai puține restricții”, a declarat Președintele României.
SLUJBA DE ÎNVIERE
Este important de știut faptul că, cei care participă la slujba de Înviere trebuie să respecte distanţarea socială și să poarte masca de protecție.
Conform Patriarhiei Române, Sfintele slujbe pot fi oficiate în interiorul şi/sau în afara lăcaşurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară prevăzute de Ordinul comun al Ministrului Sănătăţii şi al Ministrului Afacerilor Interne nr. 1.103/95/2020, printre care:
- dezinfectarea mâinilor la intrarea în lăcaşul de cult;
- purtarea obligatorie a măştii sanitare, astfel încât aceasta să acopere gura şi nasul;
- asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană şi o distanţă de minimum 2 m între persoane, în interior, şi 1,5 m între persoane, în exterior.
PETRECERILE SUNT INTERZISE
Party-urile la munte sau la mare sunt interzise, de asemenea, turiștii sunt obligați să poarte masca și în aceste locații și să păstreze distanța.
Nu este permis nici să faci petreceri acasă, dar, potrivit autorităților, ne putem întâlni cu membrii familiei cu care ne vedem de obicei, iar un număr aproximativ de persoane care pot petrece Paștele împreună este 10, la fel cum este reglementat și pentru activități în aer liber.
Noi vă spunem să vă bucurați alături de cei dragi, de familie, de această importantă Sărbătoare a Învierii, să fim recunoscători pentru ceea ce avem și să nu ne pierdem speranța că încetul cu încetul va fi și mai bine.
Sărbători frumoase și liniștite tuturor!