Now Reading
Egipt: Așteptări vs. Realitate. Ce ne-a plăcut, ce ne-a plăcut mai puțin, ce ne-a impresionat

Egipt: Așteptări vs. Realitate. Ce ne-a plăcut, ce ne-a plăcut mai puțin, ce ne-a impresionat

marinahurghada

Egipt este destinația anului, fără doar și poate. Au apărut în social media inclusiv glume mai mult sau mai puțin sarcastice cu privire la faptul că toată România este în Egipt. Da, așa este, foarte mulți conaționali au ales această țară pentru vacanță, din două motive: oferte bune și scutirea de carantină la întoarcere. Într-o perioadă în care Europa arată ca un semafor (mai nou avem trei zone cu restricții, nu două) am ales și noi Africa și bine am făcut. 

Motivul pentru care am mers în Egipt a fost, în primul rând, deoarece mi-am dorit de când mă știu să văd piramidele. Odată cu vârsta am aflat că Egiptul este mai mult decât piramide, iar cu atât mai mult am vrut să vizitez această țară misterioasă. Acum a fost ocazia perfectă așa că nu am ratat-o. Deși deseori vizitez spontan locuri, acum faptul că m-am informat temeinic înainte de plecare nu a distrus deloc farmecul descoperirii, din contră, ne-a ajutat să ne ferim de posibile situații neplăcute.

Din start spun că acest articol este total diferit față de acesta, care este mai mult informativ. Am scris prin prisma unei persoane care iubește călătoriile și care a ajuns pentru prima dată în Egipt. Detalii istorice și geografice găsiți pe Google, aici vă povestesc cum a fost pentru mine și sper să vă fie de folos aceste informații.

Zborul spre minunea de la Marea Roșie și prima impresie

Pentru mine călătoriile sunt una din cele mai mari bucurii ale vieții. De când eram mică abia așteptam să văd locuri noi, iar cum am crescut această pasiune a luat amploare. Așadar, nu a fost doar un concediu, ci un eveniment extrem de mult așteptat, mai ales că nu am mai zburat din februarie 2020 când am fost la Carnavalul de la Veneția, chiar înainte de debutul nebuniei. Călătoriile vor fi mereu o prioritate în viața mea și voi pleca cât de des îmi va permite timpul și buzunarul (se poate călători și fără o gaură imensă în buget, vă garantez).

Entuziasmul creștea pe măsură ce ne apropiam, iar când am văzut deșertul Sahara m-a impresionat. Este o întindere infinită de nisip, rocă și munți, parcă ești pe o altă planetă. Bonus: Când zbori peste Cairo se pot vedea piramidele de sus, dacă nu este înnorat!

Al doilea lucru care m-a izbit a fost căldura. Cum am ieșit din avionul cu aer condiționat, pe aeroportul din Hurghada, m-am simțit ca într-o saună. Noaptea au fost 29 de grade!

egipt-aterizare

Important de menționat este că ne-am cumpărat cartele cu internet, se găsesc la aeroport (Orange, We Telekom, Vodafone, Etisalat). Este cea mai ok variantă, aproximativ 10 euro costă și ai 18 GB, deci mai mult decât suficient (se poate și mai mult dacă dorești). De asemenea, ai incluse și minute naționale în Egipt, ceea ce este util pentru a suna persoanele cu care ești în excursie dacă cumva vă despărțiți, sau pe ghid. Rețineți că începând cu 1 mai se plătește viza, aproximativ 25$ de persoană, care se achită în aeroport la aterizare.

Am urmărit prognoza meteo cu sufletul la gură, speram să nu prindem chiar caniculă, dar așa ceva nu poți controla, din păcate. În a doua săptămână din mai am prins și 43 de grade, la plajă bate briza și este suportabil, dar în resort, cam greu. În rest cam 33-36, ceea ce la umbră este ok. Pentru cine vrea excursii la Luxor și în Cairo trebuie să știe că lunile de vară sunt extrem de fierbinți și există riscuri pentru sănătate din cauza arșiței. Se pot atinge chiar și peste 50 de grade Celsius! De asemenea, de la 5 dimineața soarele era deja sus pe cer și era cald, iar după 8 uneori era deja insuportabil de cald (pentru mine). La 18:00 apune soarele, iar la 19:00 era deja întuneric.

Când voi mai merge în Egipt (și sigur se va întâmpla) probabil voi alege o altă perioadă, precum martie, maxim aprilie, sau octombrie. Pentru cine iubește căldura este în regulă, însă pentru mine a fost puțin prea mult. Cu toate acestea am trecut peste și m-am bucurat de vacanță.

Viața în resort

Am mai fost la all inclusive, dar nu într-un resort atât de mare. Este important să citiți recenziile de pe tripadvisor, booking, google, etc. și să vă interesați despre condiții, mâncare, plajă, etc. pentru a nu avea surprize.

Am văzut pe grupuri de călătorii păreri de la români nemulțumiți în general de mâncare și numeroase comparații cu Turcia. În primul rând trebuie să înțelegem că Egipt nu e Turcia. Este o țară africană, o țară săracă. Dacă în resort stai în lux, treci drumul și vezi că în magazine nu este nici măcar curent electric, iar când intră clienții se pornește generatorul. Știu că și Turcia o duce greu (am fost și am văzut), dar nu se compară. În al doilea rând, dacă ți se pare că aproximativ 800 de euro (plus-minus în funcție de perioada și resort) pe sejur pentru doi adulți e foarte mult și totul trebuie să fie perfect, trebuie să iei în calcul și zborul și faptul că mergi la 4 sau 5 stele all inclusive, adică ai toate mesele și gustările incluse. Mi s-a părut că multă lume are pretenții extrem de exagerate și că nu s-a informat în prealabil. 5 stele în Egipt nu sunt 5 stele de Europa. 5 stele în Egipt sunt 5 stele reale la peste 2000 de euro/ persoană/ sejur. Acestea sunt prețurile.

egipt-pool

De asemenea, am văzut comportamente grosolane ale unor conaționali, de care efectiv mi-a fost mie rușine. Ospătarii lucrează enorm de mult în condiții grele, căldură, stres, pe salarii EXTREM de mici (aprox. 150 dolari/lună), și pe lângă asta trebuie de multe ori să suporte atitudini foarte urâte din partea clienților. Pentru un bacșiș de 1-2 dolari se vor purta foarte atent cu tine, îți vor zâmbi și te vor ține minte și data viitoare. Pentru ei contează și 1-2 dolari. Iar să tratezi un om ca pe propria slugă doar pentru că ai plătit un sejur nu mi se pare normal.

egipt-resortnoaptea

Revenind la resort, noi am fost pregătiți și am citit sute de recenzii, lucru care ne-a ajutat în ceea ce privește setarea așteptărilor. Cumva ne-am pregătit pentru ce era mai rău, dar am avut parte de numeroase surprize plăcute.

Ceea ce este într-adevăr enervant este faptul că apa lor nu este potabilă. Oricum nu am fi băut apă de la robinet, la fel cum nu o facem nici acasă, dar acolo există riscul să te alegi cu o enterocolită destul de gravă și dacă te speli pe dinți sau pe față. De aceea, fiind un om mai stresat de felul meu, am folosit doar apă din sticlă (primești zilnic sau poți lua din restaurante), cu care am spălat inclusiv legumele și fructele. Poate e puțin exagerat ce am făcut eu, dar la finalul vacanței ne-am întors cu stomacul întreg :).

Multe discuții sunt și pe tema bacșișului. După cum spuneam mai sus, dai cât te lasă inima, nu este obligatoriu, dar contează. La recepție cu 10-15 euro poți primi o cameră mai bună, la curățenie 1-2 dolari și la ospătari la fel. Băiatului care ne făcea curat i-am dat cu tot dragul, a fost foarte simpatic și ne aducea mereu multe sticle cu apă și suc.

Există și magazine cu suveniruri în multe resorturi. Am avut și noi, iar aici am „gustat” prima dată din pasiunea lor pentru negociere. Nu sunt prețuri afișate, toți îți spun să alegi mai multe lucruri urmând ca după să „Make good price for you, because Egypt loves Romania!”. Bun, acest preț bun era de fapt umflat de vreo 4 – 5 ori, de am rămas șocați de cât au putut să ceară pe câteva suveniruri. După ce am stat puțin la povești, la un ceai (este uzual să te servească cu ceva când intri în magazin și să îți ofere un mic cadou) și am negociat am obținut un preț relativ ok. Oricum, așa suveniruri scumpe ca în Egipt nu am cumpărat nicăieri, nici la Paris. Știu că și la final prețul este tot mult prea mare, dar l-am plătit oricum fără să ne pară rău, pentru că știam în ce condiții grele trăiesc acei oameni.

egipt-suvenir

Excursii opționale în Egipt

Sunt numeroase agenții care oferă excursii opționale din Hurghada, dar noi eram deja deciși de acasă cu privire la ceea ce doream să facem. Poți face safari în deșert, croaziere, tur ghidat prin Hurghada, shopping, delfinariu, Luxor, Cairo, etc., ai multe variante pentru toate gusturile. E păcat să petreci tot sejurul în resort.

Am ales agenții de încredere, cu recenzii bune. Am mers pe recomandări și a fost bine. Prețurile excursiilor pe mare, de exemplu, pot varia foarte mult (de la 30 la peste 100$), agențiile locale oferă de obicei cel mai mic preț. Din acest motiv, este bine să vă informați de la cei care au mai fost cu privire inclusiv la siguranță și la calitatea serviciilor promise.

Am vrut neapărat o excursie pe Marea Roșie, safari în deșert cu ATV-ul nu ne-a tentat din cauza căldurii, motiv pentru care am ales Royal Cruise, care a inclus o plimbare pe mare cu un yacht, masaj, opriri pentru scufundări și snorkeling, senzații tari cu banana și canapeaua trase de speed boat (la care eu le-am zis pas 🙂 ) o oprire pe Insula Orange (Maldivele Egiptului), o masă delicioasă cu fructe de mare, pui, paste etc. și tort pe yacht, pescuit și multă distracție. Există multe variante de croaziere și excursii pe Marea Roșie, care combină câteva din aceste activități, iar prețul diferă foarte mult. Nouă aceasta ni s-a părut cea mai ofertantă și ne-a plăcut enorm. Bonus, am plecat din Hurghada și am avut ocazia să vedem Hurghada Marina și cea mai mare moschee din oraș.

hurghada

Marea Roșie ascunde comori nestemate în adâncuri. Există o faună foarte variată, pești colorați, țipari, delfini, iar cei mai spectaculoși sunt coralii. Cei care au făcut scufundări și snorkeling au avut ocazia să vadă un recif de corali viu. Absolut superb!

hurghada-mosque

Pentru mine momentul culminant a fost Orange Bay, care se află de fapt pe insula Giftun. Plaja cu nisip fin și apa extrem de curată fac din acest loc un adevărat paradis. Există și o terasă și plajă amenajată aici, dar nu se stă foarte mult, fiind rezervație naturală, și nici nu poți merge cu băutură și mâncare din afară. Sunt puse și leagăne sau diverse forme unde te poți poza pentru adevărate instantanee instagramabile. 

Mi-a plăcut foarte mult aici, iar data viitoare vom vizita plajele vecine Paradise Island și Mahmya, care sunt la fel de, sau poate și mai, superbe!

orangebay

Echipajul de pe yacht a fost super prietenos, ne-am înțeles foarte bine mai ales cu fotograful, care a fost simpatic și ne-a făcut niște fotografii de pus în ramă. La finalul excursiei poți cumpăra de la ei un stick sau un CD cu foto și video de peste zi (30-40-50$, depinde), noi am cumpărat cu riscul de a nu fi mulțumiți de calitate (am citit de foarte mulți turiști care s-au plâns că sunt pozele neclare, etc.), dar am fost foarte încântați de ceea ce am primit. Poze foarte frumoase și video 4K filmat sub apă!

orange

O altă excursie a fost cea la Cairo, la piramide și Sfinx, care însă merită un articol întreg, separat 🙂 . Nu puteam merge în Egipt fără să vedem piramidele!

Ce nu mi-a plăcut

Țepele. Dacă la hotel și în croazieră am întâlnit egipteni drăguți și de treabă, prin oraș începe să te doară capul. Am mers 1.000 de km prin Egipt, cu opriri pe la magazine și benzinării, iar de fiecare dată ne-am enervat. Prețul l-am primit după față, „după vorbă, după port”. Ca să vă faceți o idee, muream de foame după câteva ore bune de drum, am vrut să luăm două pungi de chipsuri (n-am riscat cu burgeri sau altceva), prețul nu era afișat, când am întrebat au vorbit în arabă vânzătorii între ei, apoi iar am întrebat și ne-au izbit cu „14 $”… Adică 56 de lei. Poftim? Am zis nu, n-au lăsat din preț și am plecat cu foamea după noi. Am plătit mai mult pe ce merita (excursii, tururi private), așa ceva nu merita. Ce sunt foarte ieftine în schimb sunt medicamentele, Egipt fiind mare producătoare de medicamente. În caz de orice, mai ales de probleme la stomac, găsești medicamente și cu doi lei, care la noi sunt 30-40 lei. Apropo, ca bani am avut la noi dolari și lire egiptene, și a fost în regulă.

Bloggerii de travel care spuneau că ești văzut ca un sac cu bani nu au exagerat. Așa este. Din fericire am scăpat de nebunia de la piramide datorită ghidului, dar am văzut cum încercau să ne ia de fraieri în alte locuri. Din nou, norocul nostru că eram informați, aveam habar de prețuri și am știut să ne ferim cât de cât.

Nu m-am simțit nici o clipă în pericol, există poliție peste tot, se fac controale peste controale, nu mi-a fost frică nici de hoți, însă „prosteala” asta pe care le-o servesc turiștilor te poate lăsa cu un gust amar. Ghizi care te plimbă prin diverse magazine cu produse „handmade”, „originale”, „unicat”, unde ți se spune o poveste frumoasă în urma căreia să cumperi lucruri de proastă calitate la suprapreț, sate de beduini făcute strict în scop comercial, nicidecum reale, veșnicul circ cu prețurile, inclusiv în aeroport la plecare când ești deja sătul, obosit și vrei doar să ți se spună direct prețul unui sandwich, etc.

Da, există persoane care vor să te fraierească, am auzit povești horror și cu taximetriștii, noi nu am apelat la ei, am înțeles că cea mai bună variantă este Uber. Câteodată ai impresia că ești plimbat doar pe trasee făcute special pentru tine, unde să cheltui la tot pasul și să plătești prețuri umflate cu pompa. Vânzătorii sar pe tine, dar te lasă în pace dacă îi ignori.

O surpriză plăcută a fost chiar la piramide, de unde, culmea, am luat cele mai ieftine suveniruri din tot concediul. La asta nu m-am așteptat!

Concluzie

Va urma un articol separat despre excursia la Cairo, care a fost într-adevăr o experiență în sine. În rest, pot spune că motto-ul „Expect the best, prepare for the worst” (Așteaptă-te la ce e mai bine, pregătește-te pentru ce e mai rău) ne-a urmărit toată săptămâna.

Faptul că am citit enooorm de multe înainte să plecăm m-a și ajutat, dar m-a și stresat. Câte persoane, atâtea opinii. Noi am mers cu mintea deschisă, ne așteptam la probleme cu mâncarea, la nervi, la țepe, la agitație, dar privind în pespectivă, a fost una din cele mai frumoase și reușite vacanțe! Am înțeles că mergem într-o țară din Africa, o țară musulmană, unde sunt cu totul alte obiceiuri decât la noi. Acest lucru te scutește de nervi și frustrări. De asemenea, nu am vrut doar să stăm în colivia de aur care este resortul, ci am dorit să explorăm.

Mâncarea la resort nu are cum să nu îți placă deloc! Dintre toate restaurantele nu există să nu găsești ceva ce să fie pe placul tău, mai ales că au de la mâncăruri orientale, la burger, pizza, paste și cartofi prăjiți. Am înțeles că într-adevăr există resorturi mai ieftine unde chiar nu e ok mâncarea, dar de aceea este important să citiți recenziile înainte. Noi am fost mulțumiți.

Am vrut să ieșim din resort și ne-am asumat. Este o altă lume. De la peisajul deșertic la comportamentul agasant al vânzătorilor, la sărăcia pe care o vezi la periferia orașelor, la tot.

Dar, am cunoscut, după cum spuneam, egipteni drăguți, care te ajutau, îți explicau, am văzut locuri uluitor de frumoase, Marea Roșie este incredibilă, iar piramidele trebuie văzute măcar o dată în viață. 🙂

giftun

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

What's Your Reaction?
Ador
48
Confuz
0
Iritat
1
Trist
1
© Copyright: City Girl 2021, All Rights Reserved. Copierea oricăror materiale de pe site fără acordul expres al deținătorului
www.city-girl.ro este strict interzisă și se va pedepsi potrivit normelor în vigoare.

Acest conținut este protejat! © City Girl - 2021