Una din cele mai populare destinații de vacanță ale românilor va fi probabil una din „vedetele” acestui sezon estival. Bulgaria ne primește cu brațele deschise!
După o iarnă și o primăvară în care Egiptul a fost în prim plan datorită ofertelor tentante și a faptului că se află pe lista verde, acum a venit rândul Bulgariei. Conform ultimelor informații, românii pot călători în Bulgaria fără să mai prezinte documente medicale. De asemenea, fiind momentan (la data publicării acestui articol – 31.05.2021) pe lista verde, la întoarcerea în România nu se stă în carantină.
Ce spun autoritățile – Cum poți intra în Bulgaria
Potrivit MAE, începând cu data de 14 mai 2020, în Bulgaria, starea de urgență a fost înlocuită cu situația de urgență epidemiologică, care a fost prelungită până la data de 31 iulie 2021.
Cetățenii români care sosesc din România pot intra în Republica Bulgaria FĂRĂ a fi obligați să prezinte alte documente în afara celor de călătorie (de exemplu, buletinul).
Cetățenii români care sosesc din alte țări decât România pot intra în Republica Bulgaria cu condiția prezentării, pe lângă documentele de călătorie, a unuia dintre următoarele documente:
a) un document care atestă finalizarea schemei de vaccinare împotriva COVID-19. Schema de vaccinare se consideră a fi îndeplinită prin efectuarea numărului corespunzător de doze de vaccin împotriva COVID-19, conform anexei I din ordinul Ministrului Sănătății din Bulgaria (și trecerea unui termen de 14 zile de la data efectuării ultimei doze. Este luată în considerare și administrarea combinată a unei doze unice de vaccin Vaxzevria/Astra Zeneca și a unei doze unice de vaccin Pfizer-BioNTech.
Documentul trebuie să conțină numele persoanei (scris cu caractere latine, conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), data nașterii, datele la care au fost efectuate dozele de vaccin, denumirea comercială și numărul de identificare a lotului vaccinului efectuat, denumirea producătorului/posesorului licenței de utilizare, statul emitent și denumirea organului competent care a eliberat documentul.
b) Pentru persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19, conform anexei II din ordinul Ministrului Sănătății din Bulgaria, efectuat cu maximum 180 de zile și minimum 15 zile înainte, conform datei efectuării testării înscrise în document.
Documentul (rezultatul testului PCR sau rapid antigen) trebuie să conțină numele și prenumele persoanei (conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), datele laboratorului care a efectuat testarea (denumire, adresă sau alte date de contact), data la care a fost efectuată testarea PCR sau testul rapid antigen pentru COVID-19, înscrise cu caractere latine („PCR” sau „RAT”) și rezultatul pozitiv („Positive”), care să permită interpretarea documentului.
c) Un document care atestă un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19 dintre cele menționate în anexa II din ordinul Ministrului Sănătății din Bulgaria, efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii, considerate de la data efectuării testării, înscrisă în documentul respectiv.
Documentul care atestă rezultatul negativ al testării trebuie să conțină numele și prenumele persoanei (conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), datele laboratorului care a efectuat testarea (denumirea, adresa sau alte date de contact), data efectuării testării, metoda testării, înscrisă cu caractere latine (PCR sau test rapid antigen dintre cele arătate în anexa 2) și rezultatul negativ („Negative”) care să permită interpretarea documentului.
Ce poți vizita în Bulgaria
Bulgarii se pot mândri cu unele din cele mai frumoase stațiuni de pe malul Mării Negre. Turiștii au de unde alege, fie că vor distracție, sau un sejur relaxant.
Pentru cei ce vor plaje superbe
Celebra stațiune Nisipurile de Aur, supranumită și perla litoralului bulgar, este cea mai populară și nu fără motiv. Plajele cu nisip fin și apa albastră îi atrag pe turiști ca un magnet.
La doar 15 km de Nisipurile de Aur se află Albena, o altă stațiune populară. Cu o plajă de 6 kilometri și numeroase hoteluri aflate chiar la malul mării, Albena este cu siguranță o alegere potrivită pentru cei care iubesc apa și vor să se relaxeze sau să se plimbe la apus prin stațiune.
Pentru cei care vor liniște și relaxare
Cea mai veche stațiune de pe litoralul bulgar, Sf. Constantin și Elena, este o oază de liniște pentru cei ce vor să uite de agitația orașului și de toate problemele. Românii care aleg această destinație se vor bucura de plaje intime cu nisip fin, parcuri superbe și hoteluri luxoase.
În apropiere de Sf. Constantin și Elena se află Sunny Day. Această stațiune oferă intimitate oaspeților, fiind o stațiune cu circuit închis. Liniștea și relaxarea sunt garantate deoarece nu există trafic auto, hotelurile se află la malul mării, iar singurul sunet pe care îl vei auzi este cel al valurilor care se sparg la mal.
Pentru cei care vor istorie
O vacanță în Bulgaria nu înseamnă doar plajă. Orașele de pe litoralul Mării Negre așteaptă să fie descoperite și au foarte multe de oferit. De exemplu, orașul Varna, cel mai mare de pe coastă, oferă peisaje pitorești asupra portului, faleze unde te poți plimba și un Muzeu Naval.
De asemenea, orașul Balchik se află în topul preferințelor turiștilor. Acesta este situat la 36 km de Varna și, pe lângă plajele superbe, aici poți descoperi istoria „pe viu”. Un muzeu unde poți vedea unelte, obiecte de uz casnic, arme ale strămoșilor bulgarilor, vechi de peste două milenii, o Catedrală Ortodoxă Medievală, reședința de vară a Reginei Maria, care este de fapt un „mini-castel” construit în 1929, sau grădini botanice, Balchik are de toate pentru toți.
Acestea sunt doar câteva din locurile din regiunea Varna unde îți poți petrece un concediu de vis. Bulgaria are, pe lângă acestea, multe zone perfecte pentru vacanță, precum stațiunile de pe litoral din regiunea Burgas, stațiunile montane din regiunea Bansko sau Rila Borovets, și, nu în ultimul rând, circuite culturale și istorice în regiunea Sofia.
Prețurile diferă în funcție de perioadă, zonă, hotel, pentru oferte personalizate caută informații pe site-urile agențiilor de turism, informează-te pe tripadvisor.com sau pe booking.com să vezi ce spun alți turiști despre stațiunea/ hotelul unde dorești să mergi, și nu în ultimul rând, ia cu tine multă bună dispoziție, cremă cu spf și un prosop de plajă! Vacanță plăcută!