Now Reading
Un pic de calm într-o lume haotică. Ce putem învăța din „Relax, dammit!”

Un pic de calm într-o lume haotică. Ce putem învăța din „Relax, dammit!”

relaxdammit

De mai bine de un an suntem bombardați zilnic cu tot felul de știri și „studii” care mai de care mai bombastice și de inducătoare de panică. În plus, sunt și contradictorii majoritatea dintre ele, astfel că nu mai știi ce/ pe cine să crezi. Dar acest lucru nu se întâmplă doar de când ne confruntăm cu această criză, ci de ani de zile, chiar de zeci de ani. Apar trend-uri, descoperiri în lumea medicală, zvonuri promovate agresiv, astfel că inclusiv ceva eronat poate fi luat „de bun”. În cartea sa „Relax, dammit!” („Relaxează-te, la naiba!”), ghid de utilizare în epoca anxietății, autorul vine să aducă puțină lumină în acest sens. 

Publicată în plină pandemie, în decembrie 2020, când stresul, anxietatea și depresia erau la ordinea zilei, Timothy Caulfield, profesor la Facultatea de Drept și la Școala de Sănătate Publică, precum și director de cercetare al Health Law Institute din cadrul Universității din Alberta, Canada, explică, în urma unor cercetări viguroase, cum multe dintre informațiile promovate intens fie de celebrități, influenceri, chiar și de media, sunt eronate și au ca rezultat amplificarea stresului. Și de ce este timpul să ne relaxăm, la naiba!

Caulfield recunoaște că și-a enervat destul de tare unii prieteni și colegi deoarece a abordat în carte mituri urbane privind degustările de vin, câtă apă ar trebui să bem, care e treaba cu cei 10.000 de pași zilnic, cât timp ar trebui să petreacă părinții cu copiii, precum și siguranța acestora în zilele noastre. Rezultatele studiilor sunt contrare a ceea ce credeam cu toții. Spoiler alert: Un timp mai lung petrecut cu copiii nu înseamnă neapărat că este și un timp de calitate și că îi va ajuta în dezvoltare și… trăim una din cele mai sigure perioade din istorie. Controversat, știu, dar conform autorului, există studii riguroase privind aceste lucrururi.

Ziua imaginară din „Relax, dammit!”

Timothy Caulfield a structurat această carte pe ore, de-a lungul unei zile imaginare în care ai de luat o sumedenie de decizii. Multe dintre ele pot fi o sursă de stres, cum ar fi decizia de a-ți lăsa copilul să meargă singur la școală, de a decide ce să mănânci și de a face sport după lucru în locul lenevitului pe canapea.

Acesta vine să spargă mituri și trend-uri populare din cultura pop sau care au circulat prin presă cu titluri de tip „click-bait” cu ajutorul unei documentări intense. Cartea este bazată pe numeroase studii, având 53 de pagini de referințe bibliografice și note!

Ceea ce mi s-a părut interesant a fost faptul că explică cum un studiu micuț, realizat pe un eșantion redus de persoane, poate ajunge pe prima pagina a ziarelor, iar cititorii îl pot considera relevant. Mai mult, având numeroase accesări, acea știre devine virală, are mulți cititori și ajunge și pe prima pagină a google, fapt care îi dă și mai multă credibilitate.

Un exemplu care îmi vine în minte este cel privind vărsarea furiei fie în viața de zi cu zi, fie pe internet, sau cum spune autorul „a vorbi cu patos”. Nu trece o zi fără să văd tot felul de ieșiri în comentarii pe facebook ale unor oameni care nu se pot abține pur și simplu. Toată frustrarea din ei este revărsată la postarea unei persoane pe care, de cele mai multe ori, nici nu o cunosc, și cu care nu sunt de acord, motiv pentru care vor să semnalizeze vehement acest lucru. Deși există mii de articole privind faptul că descărcarea furiei fie prin țipete (în pernă sau nu), fie online te ajută să te calmezi, baza acestora are mari lacune. Pe deasupra, se mai spune și că aceste „crize” ar fi benefice și pentru sănătate, deoarece nu ții în tine supărarea și nu riști vreun avc. Bun, Caulfield demontează complet acest mit, și chiar mă bucur că o face. Faptul că avem acces la o tastatură și la internet nu înseamnă că avem dreptul să înjurăm necunoscuți, să jignim, sau să ne descărcăm nervii pe cei dragi, personal.

Cele mai noi studii citate în această carte spun că astfel de practici ne fac mult mai mult rău decât bine. După ce ai făcut o criză de nervi, pe lângă faptul că există șanse mari să o regreți, să ajungi să fii nevoit să îți ceri scuze sau chiar să ștergi comentariul răutacios, poți să faci rău altora fără voia ta. Chiar dacă pe moment te simți mai bine, răul a fost făcut. Și nu doar cel care „încasează” nervii tăi se va simți rău, ci și tu. Mânia poate fi exprimată și sub forme mai sănătoase și nu atât de distructive. Așadar relaxează-te, numără până la 10, bea un ceai, și nu izbucni la alții.

Acesta este doar un exemplu de mit dintre cele demontate în carte.

Caulfield abordează numeroase teme „spinoase” și vine cu argumente științifice pentru a-și susține punctul de vedere. El vorbește despre numărul de ore de somn de care are nevoie fiecare persoană, câtă cafea putem bea zilnic, cât de (ne)sănătos este laptele crud atât de promovat de celebrități odată cu trend-ul raw, studii privind glutenul, care este extrem de blamat în ultima perioadă și considerat vinovat pentru unele boli, despre vitamine, multi-tasking, pauza de prânz, avantajele și dezavantajele somnului de după amiază, cât de important este să facem exerciții fizice, și nu neapărat să ne numărăm cei 10.000 de pași, etc. De asemenea, abordează una din cele mai discutate teme din ultimul an, și anume cum să ne spălăm corect pe mâini, săpun obișnuit versus dezinfectant. Vă las să descoperiți în carte ceea ce spune despre ele 🙂 .

Concluzie

Nu pot spune 100% că mă simt mai relaxată după ce am citit această carte, dar m-a ajutat să privesc cu alți ochi multe probleme cotidiene.

Timothy Caulfield are un stil haios și prietenos de a explica lucruri serioase, dar în același timp, după cum spuneam și mai sus, sunt bazate pe numeroase studii și pe interviuri cu experți (medici, profesori etc.) din diverse domenii.

Nu este neapărat o carte care se citește ușor. Nu este o poveste. Se despică firul în patru cu privire la cele mai banale decizii pe care le luăm într-o zi, iar scopul este să ne facă viața mai ușoară. Să nu ne mai stresăm atât de tare dacă nu am apucat să facem chiar tot ce ne-am propus, să nu ne biciuim dacă unele task-uri nu ne ies perfect, să nu mai credem orice știre bombastică despre orice, chiar dacă în articol se menționează că ar fi bazată pe date științifice, să nu ne mai comparăm cu postările extrem de editate (să nu spunem chiar mincinoase) din social media unde viața tuturor este perfectă.

Desigur că, la final, te întrebi, bun, dar de ce să îl cred pe el atunci? Asta rămâne la latitudinea fiecăruia, ceea ce poți face în schimb este să „Relax, dammit!” și să te bucuri mai mult de viață :).

 

 

 

 

What's Your Reaction?
Ador
3
Confuz
0
Iritat
0
Trist
0
© Copyright: City Girl 2021, All Rights Reserved. Copierea oricăror materiale de pe site fără acordul expres al deținătorului
www.city-girl.ro este strict interzisă și se va pedepsi potrivit normelor în vigoare.

Acest conținut este protejat! © City Girl - 2021