Ziua Limbii Române se sărbătorește în data de 31 august. Cu această ocazie (măcar) ar trebui să ne reamintim de o serie de reguli gramaticale, care la o simplă privire pe rețelele de socializare, se observă că nu se mai respectă absolut deloc.
În epoca vitezei, din păcate, am ajuns să scriem pe viteză și să dăm vina pe „grabă și neatenție” când cineva ne corectează. Asta în cel mai bun caz, deoarece de obicei dacă încerci să spui cuiva ceva, te vei lovi de agresivitate și, practic, nu vei rezolva nimic. Așadar, ține de noi, de fiecare, să fim atenți și să ne respectăm limba maternă, oricât de „grăbiți” am fi. Dacă nu suntem siguri cum se scrie un cuvânt, putem verifica, având la dispoziție numeroase site-uri care ne pot ajuta, deoarece au apus demult vremurile în care ne uitam prin dicționare. Educația are, de asemenea, un rol extrem de important.
Un mic istoric privind româna: Această limbă a evoluat din latina orientală, contactul prelungit cu populațiile slave fiind la originea unei părți importante din vocabular. În Evul Mediu și în perioada premodernă au intrat în limbă un număr limitat de cuvinte maghiare, din turca veche, turca otomană și grecești. O influență puternică a avut-o limba franceză în secolul al XIX-lea, iar în zilele noastre putem observa cum engleza își face tot mai simțită prezența în vocabularul nostru de zi cu zi, un lucru inevitabil ținând cont de evoluția tehnologiei și a influenței tot mai puternice a culturii americane.
Așadar, care sunt câteva dintre greșelile gramaticale pe care nu avem voie să le facem? Vă prezentăm mai jos o „pastilă de gramatică”, de care sperăm să se țină cont nu doar cu ocazia Zilei Limbii Române, ci în fiecare zi:
1. Voi scrie întotdeauna „noştri” şi „voştri”, cu un singur i.
2. Voi scrie întotdeauna „creează”, „agreează” cu doi e.
3. Voi scrie întotdeauna „Nu fi!” cu un singur i.
4. Voi scrie verbul „a fi”, cu doi i, doar la imperativ afirmativ (Fii!) şi la conjunctiv prezent (tu să fii, tu să nu fii). În rest, pe fi îl voi scrie cu un singur i: nu fi!, vei fi, poţi fi, ai fi, ai fi fost, să fi fost.
5. Voi scrie întotdeauna „eu voiam” şi nu voi folosi forma greşită „eu vroiam”.
6. Voi scrie întotdeauna „mi-ar plăcea” şi nu voi folosi forma greşită „mi-ar place”.
7. Pe -ţi îl voi separa de verb cu liniuţă doar dacă pot să-i adaug un „tu” … ţie / al tău: (Tu) trimite-ţi copiii (tăi) la şcoală! (Tu) pune-ţi semnătura (ta)!
8. Verbele terminate la infinitiv în -i le voi scrie cu un singur -i şi la viitor, şi la condiţional. Voi scrie întotdeauna voi fi, aş fi, pot fi; vei şti, ai şti, poţi şti; vei reuşi, ai reuşi, poţi reuşi. Sunt conştient de faptul că, în afară de verbele a pustii, a se sfii, a prii, a înmii, toate celelalte verbe terminate în -i se scriu cu un singur -i la infinitiv, viitor şi condiţional.
9. Voi scrie miniştrii, cu doi i, numai dacă miniştrii poate fi înlocuit în acelaşi context cu ministrele sau doamnele. Prin urmare, voi scrie întotdeauna ambii miniştri, ceilalţi miniştri, cei 15 miniştri ai cabinetului.
10. Voi scrie membrii, cu doi i, numai dacă membrii poate fi înlocuit în acelaşi context cu membrele. Prin urmare, voi scrie întotdeauna ambii membri, ceilalţi membri, cei 15 membri.
11. Voi scrie mândrii, cu doi i, numai dacă mândrii poate fi înlocuit în acelaşi context cu mândrele. Prin urmare, voi scrie întotdeauna „fiţi mândri!”, „suntem mândri!”.
12. Voi scrie întotdeauna îmi, îţi, îşi, într-un cuvânt!
13. Voi scrie întotdeauna „înşală” şi „aşază” şi nu voi folosi forma greşită „înşeală” sau „aşează”.
14. Voi scrie întotdeauna vreun, vreo, într-un cuvânt!
15. Voi scrie întotdeauna „î” la început și sfârșit de cuvânt: „învață”, „coborî” și „â” în interiorul cuvântului: „ mâncând”!
Cititul (nu cel de știri alarmiste sau de postări pe rețelele de socializare), ci al cărților ne ajută să dezvoltăm un vocabular bogat și să scriem corect. Chiar dacă la școală nu am fost fani ai lecturii, nu este niciodată prea târziu să descoperim această lume a cărților, care nu au doar beneficiul menționat, ci sunt și o excelentă sursă de deconectare și relaxare.