Now Reading
City break la Budapesta. Ce trebuie să știi dacă vrei să vizitezi acum capitala maghiară

City break la Budapesta. Ce trebuie să știi dacă vrei să vizitezi acum capitala maghiară

budapesthungary

Budapesta este una din cele mai frumoase capitale europene, fiind astfel o destinație perfectă pentru un city break. Dacă ți-e dor să evadezi puțin din cotidian, dar nu știi care sunt condițiile în care poți călători în capitala maghiară, te invit să citești mai departe.

Nu am mai fost în Budapesta de la Târgul de Crăciun din 2019, din cauza situației în care ne aflăm de aproape doi ani deja, și îmi era tare dor de acest oraș. După ce mi-am făcut temele și m-am informat în prealabil, am decis să fugim un weekend la Budapesta, mai ales că este doar la aproximativ 2h 30 de noi.

Cum se poate călători în Ungaria

Să începem cu detaliile „tehnice”, și anume, cum se poate intra în Ungaria, din România (noi am ieșit pe la Nădlac, pe autostradă):

Potrivit MAE, pe cale rutieră, feroviară și fluvială: Pot călători în sau tranzita Ungaria fără restricții privind situația epidemiologică persoanele care intră pe teritoriul statului ungar din România, Croația, Austria, Slovacia, Slovenia, Serbia şi Ucraina. Deci, dacă mergeți cu mașina sau trenul, cum aleg majoritatea turiștilor, intrați fără nici o problemă în țara vecină, nu vi se cere decât actul de identitate.

Pe cale aeriană: În cadrul călătoriilor cu avionul (zboruri comerciale), cetăţenii români trebuie să prezinte adeverința de vaccinare împotriva COVID-19 sau Certificatul digital al UE privind COVID-19, indiferent de statul din care sosesc. Restricţiile de intrare în Ungaria au fost ridicate şi pentru minorii nevaccinaţi în vârstă de până la 18 ani, fără a mai fi necesară îndeplinirea altei formalităţi, dacă sunt însoţiţi la trecerea frontierei de părintele/părinții/persoane adulte împuternicite/ care deţine/dețin un certificat de vaccinare împotriva COVID-19, eliberat de autoritățile competente din România, care atestă efectuarea schemei complete de vaccinare sau Certificatul digital al UE privind COVID-19.

IMPORTANT de reținut este faptul că Ungaria a intrat pe lista galbenă din 31 octombrie, iar de astăzi pe lista ROȘIE, ceea ce înseamnă că la întoarcerea în România se va cere la graniță certificatul verde, adică dovada vaccinării sau a trecerii prin boală, prezentarea unui test PCR cu rezultat negativ nu vă scutește de carantină. Măsura carantinei se aplică pentru 14 zile, dar rămâne valabilă şi prevederea potrivit căreia dacă o persoană carantinată face un test PCR în a opta zi de carantină, iar rezultatul e negativ, poate ieşi din carantină în ziua a zecea.

Care este situația actuală în Budapesta

În momentul în care ajungi acolo și începi să te plimbi vei vedea o cu totul altă lume față de ce este la noi. În Ungaria majoritatea restricțiilor au fost ridicate, astfel că vei observa cu stupoare că masca nu se cere nici măcar în interior, aproape nicăieri.

Este plin de turiști veniți de peste tot, auzi vorbindu-se în numeroase limbi, și parcă totul a revenit la normalul de altă dată. Cu câteva excepții. Dacă vii din România unde situația momentan este dezastruoasă, pentru noi cel puțin a fost ciudat să vedem atât de multă lume, mai ales la obiectivele turistice precum Bastionul Pescarilor, zona Parlamentului sau Piața Vörösmarty, cu Fashion Street-ul adiacent Váci, unde efectiv era plin și nimeni nu poartă mască. Dacă vrei să te bucuri de un burger delicios în timp ce ești înconjurat de obiecte personale ale celor mai mari staruri rock din toate timpurile, la celebrul Hard Rock Cafe, de exemplu, va trebui să aștepți la ușă până se eliberează o masă, atât este de aglomerat, exact ca înainte de pandemie.

 

budapesta2

budapest

Revenind la excepții, chiar dacă în mare totul este liber, nu ți se cere nimic la intrarea în localuri, unități de cazare, magazine, obiective turistice, muzee, zoo, etc., și la ei a început să crească numărul cazurilor, motiv pentru care din 1 noiembrie s-a reintrodus obligativitatea purtării măștii de protecție în toate mijloacele de transport în comun, precum și în stații. Dacă ești prins fără mască riști o amendă de 22 de euro și vei fi dat jos la următoarea stație.

Dacă te tentează o minivacanță în capitala vecină, poți aștepta până când se deschid și Târgurile de Crăciun, teoretic din 19 noiembrie, care sunt absolut minunate, sau dacă nu mai ai răbdare, poți fugi acum într-un weekend și vei avea ocazia de a te bucura de un mic respiro și de Budapesta învăluită în culorile toamnei, care o fac cu atât mai spectaculoasă.

Pentru detalii privind târgurile de Sărbători trebuie intrebat fie la agenții de turism, fie să vă informați pe site-urile oficiale, deoarece în aceste vremuri oricând se pot schimba regulile sau anula diverse evenimente.

budapesta3

fashon street budapest

 

What's Your Reaction?
Ador
3
Confuz
0
Iritat
0
Trist
0
© Copyright: City Girl 2021, All Rights Reserved. Copierea oricăror materiale de pe site fără acordul expres al deținătorului
www.city-girl.ro este strict interzisă și se va pedepsi potrivit normelor în vigoare.

Acest conținut este protejat! © City Girl - 2021