Now Reading
„Mademoiselle Coco și parfumul iubirii”, de Michelle Marly. Despre tragedia care a inspirat cel mai celebru parfum din lume

„Mademoiselle Coco și parfumul iubirii”, de Michelle Marly. Despre tragedia care a inspirat cel mai celebru parfum din lume

coco chanel

Acum la final de an, după multe cărți care m-au impresionat, pot spune că aceasta este cea mai frumoasă din cele citite în 2021. Subiectul, personajele, epoca, totul mi-a plăcut la „Mademoiselle Coco și parfumul iubirii”, scrisă de Michelle Marly. 

S-a potrivit perfect să pun ochii pe această carte tocmai în anul în care celebrul parfum Chanel No. 5 a împlinit 100 de ani. Nu cred că există cineva să nu fi auzit măcar de acest parfum, care a făcut istorie și care este unul din cele mai bine vândute și astăzi.

Cu toate acestea, puțini știm de unde i-a venit lui Gabrielle Chanel ideea, iar povestea este atât de interesantă și complexă încât s-au scris multe despre ea, inclusiv această carte.

„Un roman tulburător și rafinat, precum viața mondenă din Parisul anilor 1920…” – Markische Allgemeine Zeitung.

Acțiunea pe scurt

„În 1919, Coco Chanel reprezenta deja întruchiparea eleganței pentru orice femeie modernă. Uitați erau anii de sărăcie, când fusese doar Gabrielle, orfana abandonată la mănăstire de maici, apoi fata sărmană căreia i-a fost interzisă căsătoria cu aristocratul de care se îndrăgostise. După pierderea brutală și tragica a iubirii vieții sale, Coco trece printr-o teribilă criza existențială. Nici prietenii, nici munca nu o pot scoate din tristețea sa profundă. Asta până când, în timpul unei călătorii la Veneția, este fermecată de o mireasmă aparte, pe care vrea o transforme în cel mai îmbătător parfum al iubirii. Deși Coco nu știe nimic despre arta marilor parfumieri, se va dedica trup și suflet acestei aventuri temerare, pentru a crea un produs unic, un omagiu etern adus bărbatului pe care l-a pierdut. Așa începe povestea celui mai cunoscut și mai îndrăgit parfum din lume: Chanel No. 5”, este descrierea pe care o găsim pe spatele cărții.

Deși știam una alta despre casa de modă Chanel și câte puțin despre viața ei, m-a impresionat să aflu cât de puternică a fost de fapt, în ciuda greutăților imense pe care le-a avut de trecut.

Înainte să devină Coco Chanel (aflați în carte de unde vine Coco 🙂 ), ea era Gabrielle, o fată dintr-o familie cu mai mulți frați, o mamă spălătoreasă și un tată negustor. Ea a fost singura care a supraviețuit dintre frați, iar după moartea mamei, tatăl ei, care niciodată nu a fost vreun părinte model, a dat-o la o mănăstire de maici.

Deși se zbate și vrea prin orice mijloace să își depășească condiția, ceea ce și reușește într-un mod admirabil, Coco se rușinează toată viața de ceea ce a fost Gabrielle, de originile ei modeste, și face tot posibilul ca lumea să nu afle prea multe despre trecutul ei zbuciumat.

Coco Chanel devine extrem de cunoscută nu doar la Paris, ci în toată Europa și nu numai, datorită faptului că a îndrăznit să fie contra curentului vremii. În timp ce doamnele din înalta societate încă purtau pălării cu pene și rochii ample și incomode, Mademoiselle Coco, cum i-a plăcut să i se spună până la finalul vieții inclusiv, a propus pălării simple, rochii minimaliste, de o eleganță atemporală, inventând „la petite robe noire”, micuța rochie neagră, adorată și acum de femei din toată lumea, celebrul taior cambrat, și în general un stil mult mai puțin „împopoțonat” față de ce se purta pe atunci. Curajul i-a adus un succes enorm și o avere colosală, dar viața ei nu a fost perfectă, nici pe departe.

Viața amoroasă a creatoarei de modă a fost pe cât de tragică, pe atât de scandaloasă, având relații cu bărbați foarte influenți și cunoscuți, precum Marele Duce Dimitri Pavlovici Romanov al Rusiei, compozitorul rus Igor Fyodorovich Stravinsky sau Picasso. Ea nu s-a căsătorit niciodată, deși și-ar fi dorit acest lucru în relațiile în care a fost cu adevărat îndrăgostită, însă soarta i-a fost potrivnică, în mare parte tocmai din cauza trecutului ei de care se rușina. Bărbații pe care i-a iubit enorm s-au căsătorit din interes sau din considerente politice cu femei din familii influente și bogate, chiar dacă ar fi dorit să rămână cu ea. Iar cei care ar fi vrut să o ia de soție, cum a fost Igor Stravinsky, fiind absolut obsedat de ea deși era însurat și spunea că divorțează, au fost refuzați. Mademoiselle Coco a fost adorată de mulți, dar nu a fost pe deplin împlinită niciodată.

chanel paris

De unde a pornit ideea parfumului Chanel No. 5

Parfumul care a făcut istorie are de fapt o poveste tristă în spate. Coco Chanel și-a pierdut iubirea vieții, pe Arthur Capel, zis „Boy”, în urma unui accident de mașină. După ce a început să își revină din șoc, a avut nevoie de un motiv pentru care să continue să muncească și și-a promis că va duce la bun sfârșit planul lor de a lansa un parfum al casei de modă Chanel, dar doar într-o ediție limitată de 100 de sticluțe, care vor fi dăruite cadou celor mai importante cliente. Acesta fusese planul inițial.

În lunga și complexa ei căutare după aroma perfectă, în memoria iubitului ei, a dat din greșeală peste o mireasmă care i-a rămas fixată în suflet. Sergei Diaghilev, critic de artă rus și impresarul trupei de balet „Ballets Russes” a scos o batistă în timp ce se afla la masă cu Coco, impregnată cu parfumul Marii Ducese Maria Pavlovna a Rusiei, pe care o purta la el mereu ca amintire. De atunci misiunea ei a fost să găsească exact formula acelui parfum și să creeze o versiune modernă a acestuia.

Ajunge să apeleze și la François Coty, parfumierul al cărui nume îl vedem și astăzi pe mii de parfumuri, învață cu ajutorul lui, dar și singură, tainele parfumurilor, despre care nu știa absolut nimic, studiază foarte mult și nu renunță până când nu află formula secretă din spatele parfumului „Bouquet de Catherine”, rezervat doamnelor de la Curtea Imperială a Rusiei.

Într-un final, împreună cu cel care a ajutat-o să treacă peste pierderea tragică a lui Boy, Marele Duce Dimitri Pavlovici, ajunge la laboratorul unui alt parfumier, Ernest Beaux, în sudul Franței. Acesta îi oferă lui Coco cinci mostre, iar ea recunoaște imediat aroma.

Ceea ce face acest parfum deosebit sunt moleculele artificiale, extrem de scumpe și de dificil de realizat la acea vreme. Aldehida sintetică asociată cu aroma trandafirilor și a iasomiei stau la baza acestuia.

Mostra cu numărul cinci a fost cea câștigătoare, cifră care pentru Coco avea o însemnătate deosebită. „Cifra lui Venus (…), cifra mistică a iubirii, combinația indivizibilă a treiului masculin și a doiului feminin”. Așa s-a născut Chanel No. 5.

Interesant de menționat este că atât aroma, cât și forma sticlei au povestea lor. Forma clasică și elegantă a lui Chanel No. 5 a fost inspirată de o sticlă din trusa de voiaj a lui Boy, combinată cu forma octogonală a Place Vendôme, celebra piață pietonală din Paris, de unde au fost preluate marginile. De atunci, forma a fost ușor modificată.

De asemenea, scrisul minimalist de pe etichetă este negru pe fond alb, (non) culorile preferate ale lui Coco Chanel, iar la data lansării, în 5 mai 1921, a fost pentru prima dată când publicul a făcut cunoștință cu logo-ul devenit emblematic în lumea modei și nu numai, cu cele două litere C întretăiate. Vă las să descoperiți în carte de unde provine și logo-ul :).

chanel parfum

Concluzie

După cum am spus deja, este cea mai frumoasă carte pe care am citit-o în acest an și consider că poate fi un cadou perfect de Crăciun, dacă tot se apropie, pentru cineva care iubește moda și poveștile biografice.

Autoarea Michelle Marly spune la final că majoritatea informațiilor din carte sunt reale și documentate, însă unele evenimente au fost modificate din punct de vedere cronologic pentru a conferi fluiditate firului narativ.

„Mademoiselle Coco și parfumul iubirii” te transpune în Parisul elegant și boem al anilor ’20, te ajută să înțelegi puțin lumea fascinantă a creatorilor de modă, a parfumierilor, a artiștilor și, nu în ultimul rând, îți face cunoștință cu femeia care a pornit de jos de tot și a luptat până când a ajuns una din cele mai cunoscute nume din istorie, iar astăzi reprezintă un adevărat imperiu: Coco Chanel.

chanel moda

 

 

 

 

 

 

 

What's Your Reaction?
Ador
5
Confuz
0
Iritat
0
Trist
0
© Copyright: City Girl 2021, All Rights Reserved. Copierea oricăror materiale de pe site fără acordul expres al deținătorului
www.city-girl.ro este strict interzisă și se va pedepsi potrivit normelor în vigoare.

Acest conținut este protejat! © City Girl - 2021