Dacă te uiți la topul celor mai frumoase târguri de Crăciun din Europa, cu siguranță Praga va fi pe primele locuri. An de an, capitala Cehiei atrage numeroși turiști în prag de Sărbători, nu doar datorită târgurilor, ci și a arhitecturii, istoriei și a atmosferei magice.
Praga era și pe lista noastră de mult timp, iar în sfârșit s-au liniștit lucrurile și am putut petrece câteva zile aici fără restricții. Acest oraș are de toate pentru toți, iar în această perioadă a anului este cu adevărat deosebit.
Cum ajungi la Praga
Noi am plecat din Arad cu mașina, într-o zi cu trafic normal ne aștepta un drum de aproximativ 7 ore fără opriri (potrivit Waze), dar în unele weekend-uri pot fi și 11-12 ore. Cu tot cu timpii de așteptare la vama Turnu și la cea dintre Slovacia și Cehia, plus câteva opriri scurte, am ajuns în 9 ore în Praga, drumul fiind în cea mai mare parte pe autostradă. Din București există și varianta cu avionul.
Nu aveți nevoie de nimic în afară de actele de identitate, însă nu uitați să plătiți taxele de drum! Se pot plăti și online, pe site-urile oficiale ale țărilor prin care treceți (în cazul nostru Ungaria, Slovacia, Cehia). Dacă le plătiți online să aveți printată dovada, în caz de control.
Hoteluri sunt enorm de multe, contează ceea ce vă interesează în mod deosebit. Noi am vrut să nu depindem de mașină, să fie localizat central, cu mic dejun inclus, liniștit și curat. Pe ce am pus accent a fost să aibă parcare privată, deoarece ideea de a căuta loc de parcare într-un oraș atât de mare și aglomerat nu ne surâdea deloc, mai ales la ce prețuri sunt la parcarea publică, de până la câteva zeci de euro în funcție de zonă/ zi. Aici voi menționa din start că Praga este un oraș destul de scump, de la parcare, la restaurante, bilete la atracțiile turistice, shopping, etc. Dar cu puțină informare și planificare te poți descurca și cu un buget prestabilit, unele atracții fiind gratuite.
Important de reținut este că în Cehia moneda națională este coroana, NU euro. Ideal este să aveți coroane la voi, deoarece dacă schimbați acolo la ATM-uri puteți ieși în pierdere. Bineînțeles, se poate plăti și cu cardul, dar în unele locuri este nevoie de cash.
Târguri de Crăciun și atracții turistice în Praga
Târgurile de Crăciun s-au deschis în Praga deja de la finalul lunii noiembrie, iar din video-urile pe care le-am văzut ne așteptam la o aglomerație destul de mare, părea că toată Europa e acolo. Spre bucuria noastră nu a fost chiar așa când am mers noi. Probabil și datorită faptului că am fost de miercuri până sâmbătă, ultima zi fiind deja plecarea de dimineață, deci nu am prins aglomerația de weekend.
Există mai multe târguri de Crăciun în Praga, dar voi vorbi doar despre cele la care am fost. Fiind cazați chiar în Wenceslas Square, una din cele mai mari piețe din oraș, am avut ocazia de a vizita târgul de aici. Multe căsuțe unde găsești vin fiert, must fiert, ciocolată caldă, ceai, mâncăruri, suveniruri, decorațiuni handmade din lemn, sticlă, picturi și ornamente pentru brad. Brazi superbi de Crăciun tronau deasupra căsuțelor și a mulțimii de oameni.
Wenceslas Square mi-a amintit mult de Champs-Élysées din Paris, datorită faptului că este o zonă intens frecventată de turiști, plină de magazine, restaurante, cafenele, doar că aici ne-am simțit mult mai bine și mai în siguranță (nu te abordează nimeni și nu e așa o panică privind hoții de buzunare, cum este la Paris).
La o scurtă plimbare de la Wenceslas Square, pe străduțe pietonale la fel de ticsite de magazine cu vitrine care mai de care mai interesante și mai frumos decorate (multe fiind candy-shops sau magazine cu suveniruri) și cu un alt mic târg de Crăciun, ajungi în inima orașului, Old Town’s Square, unde rămâi mut pentru câteva secunde. Noi am văzut prima dată piața seara, luminițele de la imensul brad de Crăciun, de la căsuțe și ornamente creează o atmosferă feerică, un fel de winter wonderland, din care nu au lipsit și câțiva fulgi de zăpadă (ninge rar în Praga, iar zăpada de obicei se topește rapid).
Aici, nu aveți cum să ratați ceasul astronomic, care este situat pe zidul sudic al primăriei. Conform legendei, acest ceas ar fi fost construit în anul 1410 de Nicolae de Kadau și renovat în jurul anului 1490 de meșterul Hanus de la Rose (Jan Ruze). La ore fixe ceasul este animat (cei 12 apostoli ies pe rând la ferestre, iar Moartea trage clopotul), fiind un adevărat spectacol pentru turiștii adunați cu sutele să filmeze momentul. Pe cadranele orologiului se pot citi următoarele informații (potrivit wikipedia):
- Ora locală, desemnată de mâna aurită printre cifrele romane;
- Ora indicată în doisprezecimi de zi, desemnată de poziția Soarelui între curbele aurite;
- Ora indicată sub forma vechilor ore cehe, desemnată de mâna aurită printre cifrele gotice;
- Poziția Soarelui pe cer;
- Poziția Lunii pe cer;
- Faza lunară;
- Semnul astrologic zodiacal în care ne aflăm (ca și decanul respectiv);
- Timpul sideral, indicat de steluța aurită.
Tot în această piață se remarcă Biserica Maicii Domnului înainte de Tyn, un simbol al stilului gotic, care se poate vizita gratuit. Aici au loc și concerte pentru care se pot achiziționa bilete la intrare, în curte.
De neratat sunt și următoarele atracții: Charles Bridge, podul emblematic al orașului, care traversează râul Vltava, construcția sa datând din epoca medievală, din anul 1357, de aici se vede Cetatea din Praga (Castelul din Praga), aflat pe partea cealaltă a râului, despre care vom vorbi în rândurile care urmează. De asemenea, una din cele mai celebre figuri din Praga, chiar din Cehia, este scriitorul Franz Kafka, cunoscut pentru abordarea literaturii absurde. Există mai multe statui în memoria sa, însă una din cele mai interesante este cea mai modernă, realizată de David Černý în 2014. Bustul uriaș se află lângă Quadrio Mall, este metalic și reflectă lumina, iar la oră fixă se mișcă, fiecare parte din el se rotește separat creând un efect extrem de inedit, fiind un fel de alegorie pentru operele sale. După cum spuneam, pe partea opusă a râului Vltava se află Cetatea din Praga, un loc absolut superb, la care puteți ajunge fie pe jos (aproximativ 30 de minute din piața principală) sau cu mijloace de transport în comun, precum tramvaiul, metroul, sau cu un uber. Noi am luat câte un bilet pentru 24 de ore (25 lei/ pers), am mers cu tramvaiul și ne-am întors cu metroul din zona Wenceslas, aceste bilete sunt pe diverse perioade de timp și sunt valabile din momentul validării, se validează o singură dată în zona menționată pe bilet la aparatele din stație sau în mijloacele de transport.
La Castel treci printr-un punct de control unde ți se verifică geanta, iar apoi ajungi în curtea cetății, care se poate vizita gratuit. Există numeroase muzee și expoziții pentru care însă se plătește intrare, separat la fiecare, de aproximativ 250 coroane/ persoană (în jur de 50 de lei). Ne-a plăcut foarte mult micul târg de Crăciun din incinta cetății, în spate aflându-se impunătoarea catedrală romano-catolică gotică a Sfinților Vitus, Wenceslaus și Adalbert, a cărei construcție a început în anul 1344. Aceasta se poate vizita gratuit însă nu în întregime.
Atmosfera de la acest târg a fost tare frumoasă, însă spre deosebire de celelalte, aici aveau mai multe căsuțe cu mâncare și băuturi și mai puține cu decorațiuni. Am avut noroc să prindem și schimbarea gărzii, plus un concert al fanfarei, care ne-au ajutat să uităm de frigul de afară pentru câteva minute.
Există enorm de multe locuri de vizitat și lucruri de făcut în Praga, am fi vrut să mergem la expozițiile Dali, Warhol și Banksy, la muzeul Kafka, librăria Klementium, Dancing House și multe altele, însă timpul nu ne-a permis, am vrut și să ne relaxăm, să ne bucurăm de spiritul Crăciunului și să nu alergăm toată ziua dintr-o parte în alta. Este util să te informezi de dinainte ce are Praga de oferit pentru a alege atracțiile potrivite pentru tine, pe noi ne-au ajutat youtuberii de travel 🙂 .
Concluzii și câteva informații utile
După cum s-a putut observa, ne-a plăcut foarte mult la Praga, a fost mult mai frumos decât ne-am așteptat și cu siguranță vom mai reveni.
Am știut că este foarte frig, am avut noroc de zile cu soare, însă când a nins, temperaturile au scăzut sub 0 grade și a bătut vântul, a fost destul de greu de rezistat toată ziua pe afară. Este nevoie de palton gros, mănuși, fular, căciulă groasă și, cel mai important, pantofi super comozi. Praga se poate vizita pe jos, am făcut zilnic 10-12 km pe jos, atracțiile nu sunt foarte departe una de cealaltă, însă totuși pentru Castel recomandăm transportul în comun, mai ales că se află pe un deal și este extrem de frig în această perioadă.
Spuneam că prețurile sunt mari, ca exemplu, la restaurante obișnuite (nu de lux) o mâncare tradițională precum un gulaș cu vită sau rață pe varză cu găluște poate ajunge și la 400 de coroane (aprox. 80 de lei) de persoană, dacă adaugi și o băutură, sari de 100 de lei de persoană pentru un prânz sau o cină. Atenție la mini market-urile din zonele turistice! Acolo găsiți de la suveniruri la apă, suc, snacks-uri, dulciuri, etc., însă prețurile sunt mult mai mari decât în mod normal (o apă la 1.5 l era 89 de coroane, pe când la Lidl era 14 coroane). E mai greu să găsești în centru un supermarket „normal” precum Billa, dar aici ne ajută Google Maps.
Sunt multe discuții acum legate de prețurile de la târgurile de Crăciun, atât din țară, cât și din străinătate. Și la Praga este scump, un ornament mediu ca mărime este cam 200 de coroane (40 de lei), însă pentru ceva mai deosebit vei plăti peste 100 de lei. Desigur că sunt și magneți și brelocuri etc., acestea fiind pe la 100 de coroane bucata. În ceea ce privește mâncarea, un burger este între 120-180 de coroane, iar un pahar de vin fiert aproximativ 80 de coroane. Ceea ce am observat a fost că există foarte multe restaurante cu specific asiatic sau localuri cu meniul zilei, unde sunt și prețuri mai mici.
Praga este cunoscută și pentru bere, aici găsiți numeroase puburi cu bere locală sau artizanală, iar viața de noapte este extrem de animată cu cluburi și localuri. Oamenii cu care am interacționat au fost toți foarte prietenoși (vânzători, chelneri, localnici), deși ni s-a spus că sunt destul de reci, poate am avut noi noroc :).
În concluzie, ne bucurăm mult că am avut ocazia de a vedea Praga „în straie de Sărbătoare” și cu siguranță ne vom întoarce într-un anotimp mai călduros, pentru a vizita tot ce nu am apucat acum.
Foto: city-girl.ro