Now Reading
Cum să te ții de sport când n-ai timp (și chef)

Cum să te ții de sport când n-ai timp (și chef)

sport

Pe lângă toate belelele din martie 2020 începând, pe care le știm cu toții și nu le mai repet, ne-am ales și cu kilograme în plus. Unii, nu toți, dar totuși mulți. Conform unui studiu realizat de compania Ipsos MORI, media de îngrășare la nivel mondial, de la izbucnirea pandemiei, este de 6,1 kilograme. Dacă ai reușit să îți păstrezi silueta, ba chiar să slăbești în ultimul an, ai felicitări și nota 10 cu steluță de la noi, dacă însă agonizezi în timp ce-ți cauți motivația pentru a face sport acasă sau în parc, ai ajuns unde trebuie.

Sălile de sport s-au închis și s-au redeschis de câteva ori, iar până nu demult au fost închise în majoritatea orașelor. Această decizie a scos oameni în stradă, a fost și atacată în instanță, și chiar dacă Curtea de Apel Cluj a decis anularea prevederilor privind suspendarea activității sălilor de sport/fitness, sentința nu e definitivă și poate fi atacată. Între timp, în multe orașe s-au redeschis sălile, deci avem alternative la clipurile de pe youtube cu antrenori.

Știu, lucrăm mult, suntem obosiți, ne bate la cap toată lumea, alergăm în zece locuri deodată, mâncăm pe fugă, iar seara picăm lați. Cu toate acestea, dacă nu ne alocăm măcar un minimum de trei ore pe săptămână pentru sport, sănătatea noastră va avea atât de mult de suferit încât nu vom mai face față obligațiilor cotidiene.

În primul rând vreau să spun că prin termenul de „sport” mă refer la orice fel de mișcare, nu numai la alergat 10 km sau tras trei ore la sala de forță. O plimbare mai alertă, alergare ușoară etc…. orice!

Multă lume se apucă de sport „de luni” și se lasă de el „de marți”, tocmai de aceea vin cu câteva sugestii care să te ajute să te ridici de pe canapeaua confortabilă, deși nu ai nici un chef.

Găsește un tip de mișcare care îți place

Dacă nu îți place să îți simți splina umflată și inima în gât, atunci nu te apuca de alergat. Dacă te plictisești repede poate ideea de a merge singură la sala de fitness nu e pentru tine. Nu trebuie neapărat să mergi la clase cu nume complicate doar pentru că e trendy, sau să te chinui să alergi deși îți displace profund, doar pentru că pare cool. Fă ce îți place!

Începe cu plimbări, apoi plimbări mai lungi, în pas mai alert. Urcă pe scări în loc să folosești liftul. Alege din miile de video-uri de pe youtube cu antrenamente ușoare de făcut acasă, sau mergi cu o prietenă la aerobic, sau cu bicicleta în parc. Dacă ai nevoie de extra motivație, un antrenor personal care să „scoată untul din tine” e o alegere potrivită!

Deci, fă ce îți place, chiar dacă asta înseamnă o plimbare mai alertă de 30 de minute în aer liber, important e să nu te lași!

Nu mai aștepta ziua de „luni”

Termenul de „luni” în următorul context „mă apuc de luni de sport” este un fel de loc misterios și îndepărtat, așezat undeva într-o utopie unde totul e perfect, iar noi ne ținem de cuvânt. Nu, nu și NU! Eu când m-am reapucat de sport a fost într-un weekend când am realizat că mă strâng blugii. Iar acum nu mă mai strâng :). Nu aștepta ziua perfectă, vremea perfectă, alinierea astrelor, sau alte scuze care doar amână ceva ce trebuia să faci demult. Începe de AZI!

Totul e mai ușor în doi

Ia-ți iubitul/iubita, soțul/soția, copilul, colegul sau un prieten și faceți asta împreună! Te ajută enorm și mental să ai alături pe cineva care trece prin aceleași provocări.

So, find a gym buddy!

sport-scari

Sportul nu e = numai slăbit

Știu că motivul principal pentru care lumea vrea să facă mișcare este pentru a da jos câteva kg. Ei bine, avantajul este că mișcarea face bine din toate punctele de vedere. Este arhicunoscut faptul că în timpul efortului sunt eliberați acei „hormoni ai fericirii” care ne dau o stare de bine și după ce am terminat antrenamentul.

Pe lângă faptul că ești mulțumit de tine că acționezi și faci ceva pentru sănătatea ta, slăbești, te tonifiezi, arăți mai bine și te simți mai bine! Sângele circulă mai bine, creierul se oxigeneaza cum trebuie, iar mintea ta devine mai limpede, fapt dovedit științific! Deci, sportul te păzește și de gânduri negre și stres.

Găsește-ți motivația

Dacă până acum nu te-am convins să-ți iei adidașii și sa ieși la o tură prin parc, atunci trebuie să îți găsești motivația.

Este poate cel mai important lucru atunci când vrei să faci o asemenea schimbare în viața ta. Un mod simplu de a face asta este să îți aloci 5 minute și să înșiri pe o hârtie ce s-ar schimba dacă te-ai apuca de mișcare și ai fi mai atent la ceea ce mănânci. Eu așa am făcut și rând pe rând am reușit să-mi ating țelurile și să-mi îndeplinesc dorințele. Totul depinde de tine, nu mai da vina pe alții că nu ai timp. O oră la două zile tot se găsește pentru puțină mișcare, iar când analizezi toate avantajele, acea oră nu va mai părea un chin și o obligație.

Să avem spor și să facem această promisiune față de noi, pentru binele și sănătatea noastră :).

 

Photo by Derick McKinney on Unsplash

Photo by Bruno Nascimento on Unsplash

 

 

 

What's Your Reaction?
Ador
2
Confuz
0
Iritat
0
Trist
0
© Copyright: City Girl 2021, All Rights Reserved. Copierea oricăror materiale de pe site fără acordul expres al deținătorului
www.city-girl.ro este strict interzisă și se va pedepsi potrivit normelor în vigoare.

Acest conținut este protejat! © City Girl - 2021