Now Reading
FOTO/ Insula pitorească, supranumită „Mica Veneția”, de care nu mulți știu. De ce merită vizitată Chioggia

FOTO/ Insula pitorească, supranumită „Mica Veneția”, de care nu mulți știu. De ce merită vizitată Chioggia

Toată lumea a auzit de Veneția, celebrul oraș străbătut de numeroase canale și poduri, de gondole și clădiri istorice, este vizitat de turiști de pe tot mapamondul. Mai puțin cunoscută este însă „Mica Veneție”, Chioggia. 

Am avut bucuria de a descoperi locuri noi în acest concediu, printre care a fost și insula numită Chioggia, care la prima vedere te duce imediat cu gândul la sora ei mai faimoasă, Veneția.

Unde se află și cum ajungi în Chioggia

Chioggia se află pe o mică insulă în partea sudică a Lagunei Venețiene, lângă peninsula Sottomarina, pe malul Mării Adriatice.

Distanța față de Veneția este de 25 km pe apă și 50 km pe șosea. Sunt mai multe căi prin care puteți ajunge aici și nu este deloc complicat. Se poate merge direct cu mașina, sunt parcări cu plată chiar lângă insulă cu 1.50 euro/ ora sau 12 euro/ 24 ore. Se poate parca și în Chioggia, în oraș, însă acolo este mai scump și mai aglomerat.

De asemenea, transportul în comun funcționează foarte bine, se poate merge din Veneția sau din Treviso (aeroport) cu autobusul până aici, sau cu feribot și water taxi (din Veneția).

Chioggia este, după cum spuneam, înconjurată de apă, iar un pod pe care îl traversezi în 3 minute pe jos o desparte de peninsula Sottomarina, care este marginită de plaje amenajate, cu nisip fin, înconjurate de palmieri. Aici veți găsi multe opțiuni de activități atât pentru cei mici, cât și cei mari. Parcuri de distracție, cluburi unde se organizează party-uri la malul mării, terase și restaurante cu preparate locale, în special pizza și specialități cu fructe de mare, gherete cu panini și piadine ce se pot lua la pachet, tarabe cu suveniruri și articole pentru plajă, plus jucării. Cei cărora le place mișcarea au ocazia de a face plimbări pe jos sau cu bicicleta pe „Diga Sottomarina”, o faleza care se întinde pe mare.

Ce poți vizita în Chioggia

Primul lucru care îl vei remarca este clar asemănarea izbitoare cu Veneția. Dar cum mergi înainte pe străduțe observi și diferențele.

Diferența principală este și cel mai mare avantaj, după părerea noastră, și anume, faptul că nu este nici pe departe la fel de aglomerată. Majoritatea trecătorilor erau localnici, puțini turiști, iar acest lucru face experiența și mai autentică, fiind mai puțin „marketing” comparativ cu Veneția, unde la fiecare colț ești fie abordat de cineva, fie înghesuit de grupuri de turiști, sunt magazine cu suveniruri și tarabe la fiecare pas, sunetul de fundal este al roților bagajelor pe pavele și în general o agitație pe care nu am regăsit-o, din fericire, aici.

După ce treci podul și cotești pe străduțe, mai departe de drumul principal care este, într-adevăr, gălăgios din cauza traficului (mai ales de la scutere), totul se schimbă. În Chioggia am simțit acel „dolce far niente” specific italienilor, am savurat un Aperol Spritz cu vedere la mare și la vaporașele care făceau tururi spre alte insule.

Micul oraș pescăresc se poate vizita foarte ușor pe jos. Poți admira de pe poduri priveliștea clădirilor de sute de ani de pe malul canalelor, terasele cochete, bărcile și vitrinele magazinelor, multe dintre ele fiind foarte interesante.

Ca atracții turistice enumerăm unul din cele mai vechi ceasuri medievale funcționale din lume, care se află în Turnul cu Ceas Sant’Andrea (primele mențiuni fiind datate din 1386), se poate urca până sus de unde aveți parte de o panoramă superbă asupra orașului. Apoi se mai pot vizita Podul Vigo, ce aduce mult cu Podul Scalzi din Veneția, Biserica San Domenico (1745), Catedrala Santa Maria Assunta (1633), Corso del Popolo, adică principalul bulevard unde vei găsi terase, magazine, zone pietonale, fiind și cea mai „chic” zonă din oraș.

Sunt numeroase variante de petrecere a timpului liber, iar printre cele mai frumoase și relaxante este desigur o plimbare cu un vaporetto prin Laguna Venețiană. Prețurile nu sunt foarte mari, găsiți tururi și cu 10 euro de persoană. Se pot face și excursii de o zi la Veneția, tot pe apă.

Concluzii despre Chioggia

Nouă ne-a plăcut foarte mult această insulă cu iz venețian, ni s-a părut că are ce e mai frumos din Veneția, iar ca bonus lipsa agitației. Desigur că, Veneția este și va rămâne unică, este un loc unde aș merge de 100 de ori, îl consider unul din cele mai frumoase orașe din lume, scos din basme, însă pentru cine dorește peisaje frumoase, clădiri istorice, dar și puțină liniște, Chioggia este o variantă mai bună și mai relaxantă.

Italia are foarte multe de oferit, de la nord la sud și de la est la vest, noi ne-am bucurat că am descoperit aceste locuri chiar în nordul țării, fără să fim nevoiți să mai parcugem sute sau chiar 1000 de km spre sud pentru o vacanță reușită.

Combinația dintre briza mării pe plajele din Sottomarina, unde ne-am relaxat, cu descoperirea acestei mici insule pitorești pentru noi a fost un succes, mai ales că am călătorit cu un copilaș de un an 🙂 .

Vă recomand să descoperiți și voi Chioggia, Mica Veneție!

 

What's Your Reaction?
Ador
4
Confuz
0
Iritat
0
Trist
0
© Copyright: City Girl 2021, All Rights Reserved. Copierea oricăror materiale de pe site fără acordul expres al deținătorului
www.city-girl.ro este strict interzisă și se va pedepsi potrivit normelor în vigoare.

Acest conținut este protejat! © City Girl - 2021