Now Reading
Un thriller care te ține în suspans de la început până la final, când afli ce s-a întâmplat în „Ultima ei clipă”

Un thriller care te ține în suspans de la început până la final, când afli ce s-a întâmplat în „Ultima ei clipă”

Am tendința în această perioadă a anului să aleg cărți thriller, parcă serile lungi și zilele ploioase mă îmbie la lecturi cu teme mai întunecate, dar e și unul din genurile mele preferate. „Ultima ei clipă” de Shari Lapena te ține cu sufletul la gură de la început până la sfârșit. 

Aveam această carte în bibliotecă de mult timp deja, cred că de doi ani, tot plănuiam să o citesc, iar acum i-a venit rândul. Spun din start că nu este vreo capodoperă literară, dar este foarte captivantă și m-a ținut în priză. Are 351 de pagini și am citit-o în trei zile, cu tot cu un copil mic în casă, deci m-a prins tare!

Câteva recenzii:

„Ultimul thriller al lui Shari Lapena vă va ține ca pe ace chiar până la sfârșit”… – USA Today
„Ritmul alert îi va obliga să dea pagină după pagină pe cei pasionați de răutați și crime în suburbii.” – Publishers Weekly
„Un roman cu suspans și cu puncte de vedere multiple, <<Ultima ei clipă>> vă va face să vă întrebați până în ultimul moment pe cine să credeți.” – Buzz Feed

Acțiunea pe scurt

Dacă v-am făcut curioși și doriți să citiți această carte, vă avertizez că urmează SPOILERE, iar dacă nu vreți să aflați ce se întâmplă dinainte, mai bine săriți direct la concluzii, mai jos!

„Ultima ei clipă” te face să cazi pe gânduri încă din prolog, unde acțiunea se petrece în 2009. Lindsey și Patrick, un cuplu de tineri căsătoriți și viitori părinți dintr-un orășel din Colorado decid să meargă până la părinții fetei, însă afară este un viscol puternic. Ea insistă, chiar dacă afară vremea este foarte aspră, iar Patrick spune că merge să încălzească mașina pentru ea și să o deszăpezească.

Peste 9 ani, în 2018, ni se prezintă o familie aparent normală, care locuiește într-o suburbie din New York. Stephanie este mama a două fetițe gemene, în vârstă de doar câteva luni. Colicii le chinuie, iar ea este extenuată și nedormită. O mai ajută psihic vecina ei Hanna, și ea mamă la rândul ei. Acțiunea devine foarte interesantă când reapare Patrick, care este acum soțul lui Stephanie și tatăl gemenelor. Te întrebi ce s-a întâmplat cu Lindsey. De asemenea, încep să se petreacă tot felul de lucruri ciudate în casă, pe care însă Stephanie le pune pe seama oboselii.

Voi povesti pe scurt ce urmează, deoarece aproape fiecare pagină prezintă o întorsătură de situație.

Reapare în viața lui, la el la birou, Erica Voss, o blondă sexy care este obișnuită să obțină tot ceea ce își dorește. Îi sucește mințile inclusiv partenerului de afaceri a lui Patrick, punându-i în pericol căsnicia. Ea știe detalii importante despre viețile tuturor, inclusiv că Stephanie a primit o moștenire de milioane de dolari după moartea părinților ei.

Erica și Patrick au un trecut amoros, pe care însă fiecare dintre ei îl prezintă diferit, ea spune că au fost îndrăgostițit, iar el că nu a însemnat nimic. Ea îl șantajează și îl amenință că îi va spune totul lui Stephanie despre moartea primei lui soții, Lindsey, dacă nu îi dă o sumă consistentă de bani. El se panichează și merge acasă să i se confeseze soției, însă nu îi spune tot adevărul. Stephanie știa că Lindsay era însărcinată în opt luni și a murit într-un accident de mașină, însă află că nu este deloc așa. Ea a murit, împreună cu copilul nenăscut, intoxicată cu monoxid de carbon în mașină, în timp ce Patrick deszăpezea și nu a observat că era blocată țeava de eșapament de nămeți, după cum recunoaște el.

Stephanie este profund tulburată când află, pe rând, că soțul ei s-ar putea să fie un criminal care a scăpat de pedeapsă și că și-a înșelat prima soție cu Erica. Din acel moment începe să-și pună foarte multe întrebări și să-l investigheze pe Patrick, mai ales când găsește niște chei ascunse la el sub birou.

Erica tot apare ba la ea acasă, ba în parc unde se plimbă cu gemenele, ba îl caută pe soțul ei, le tulbură mereu liniștea, iar Stephanie simte că își pierde mințile. Varianta Ericăi este că Patrick și-a ucis soția pentru a fi împreună cu ea, fapt negat total de Patrick care insistă încontinuu că este nevinovat și că a fost un accident tragic.

SPOILER:

Aflăm multe secrete din trecutul tuturor, inclusiv că în urma aventurii lor Erica a avut un copil pe care l-a dat spre adopție, familia adoptivă fiind în continuare hărțuită de ea pentru bani. Erica reușește să îi distrugă lui Patrick viața pe toate planurile, cere redeschiderea anchetei în Colorado, iar bărbatul ajunge să fie cercetat pentru crimă și chiar arestat. Reușește să scape și de data aceasta cu ajutorul unor martori și se întoarce acasă. Cititorul se tot întreabă cine minte, până când la un moment datPatrick, vorbind cu sine, spune direct că a ucis-o intenționat pe Lindsey pentru a obține polița de asigurare de viață de pe urma ei și că plănuia să scape și de Stephanie și de fete, pentru a o putea plăti pe Erica, să dispară.

Stephanie nu îl primește cu brațele deschise acasă, este convinsă că o minte, îi e frică pentru siguranța ei și a fetelor, ajunge pe culmile disperării și punctul culminant îl reprezintă momentul în care îl împușcă în cap pe Patrick, cu propriul lui pistol.

Ea plănuiește crima perfectă, scena horror din bucătăria lor pare o sinucidere și ea scapă cu fața curată.

La final i se întorc și Ericăi toate răutățile făcute, fiind ucisă de tatăl adoptiv al fiului ei, care s-a săturat să fie șantajat și amenințat pentru bani. Acest lucru nu ni se spune direct, însă autoarea sugerează destul de clar că asta s-a întâmplat.

Concluzii

Mi-a plăcut „Ultima ei clipă” deoarece nu ai timp să te plictisești, o consider o carte ideală pentru cei cărora nu le plac descrierile amănunțite și abundența de detalii, acțiunea este foarte alertă și mereu se întâmplă ceva interesant.

Chiar dacă îl bănuiești pe Patrick că și-a ucis prima soție, până când afli clar ce s-a întâmplat, direct din dialogul lui interior, te întrebi totuși dacă este sau nu nevinovat.

Am empatizat cu Stephanie la început când este descrisă sfârșeala pe care o simte ca proaspătă mămică, nopțile nedormite, plânsetele de neoprit ale bebelușilor, colicii, cum le dădea să mănânce, cum începea să uite lucruri și cum dormea fragmentat și foarte puțin. Dar aici se oprește empatia, deși dacă citești cu atenție cartea înțelegi de ce a recurs la gestul extrem pe care l-a făcut. Privarea de somn naște monștri și nu odată ni se spune în carte că ea își punea la îndoială propria logică, de aceea stai cu un mare semn de întrebare până la final și nu știi exact cine minte. Dar ce vedem clar este că o mamă se transformă într-o tigroaică dacă este amenințată viața copiilor ei.

Erica este unul din cele mai antipatice personaje din toate cărțile pe care le-am citit. Tot ce face este să emane răutate prin toți porii, este complet lipsită de scrupule, distruge familii și vieți fără să îi pese de absolut nimic, singurul lucru pe care îl urmărește sunt banii. Iar pentru ei și-a vândut și propriul copil. Pur și simplu vrei ca ea să dispară odată, ca toată lumea să aibă liniște. Cu toate acestea, intervenția ei este crucială pentru a-i salva viața lui Stephanie și a gemenelor ei. Deci are și un rol benefic, dacă se poate spune așa.

Punctul culminant îl consider exagerat, dar oarecum potrivit în situația dată. Cineva trebuia să plătească pentru moartea lui Lindsey.

În concluzie, vă recomand „Ultima ei clipă” de Shari Lapena, un roman care se citește repede și ușor și care, chiar dacă nu este o mare operă literară, consider că este bine scrisă.

 

 

What's Your Reaction?
Ador
1
Confuz
0
Iritat
0
Trist
0
© Copyright: City Girl 2021, All Rights Reserved. Copierea oricăror materiale de pe site fără acordul expres al deținătorului
www.city-girl.ro este strict interzisă și se va pedepsi potrivit normelor în vigoare.

Acest conținut este protejat! © City Girl - 2021