Porto este unul din cele mai importante orașe din Portugalia, se află pe malul Oceanului Atlantic și este o adevărată bijuterie, ce merită vizitată măcar o dată!
Iubesc acest oraș, am ajuns recent a treia oară aici și pot spune sincer că este preferatul meu din tot ce am văzut până acum. Am avut ocazia de a-l cunoaște și din perspectiva localnicilor, dar și ca turist, într-un scurt city break. Ambele experiențe au fost frumoase.
Dacă te tentează o călătorie într-un oraș unde ai de toate, de la arhitectură, la cultură, peisaje minunate, oameni faini, mâncare gustoasă și plajă, atunci Porto este perfect!
Cum ajungi în Porto
Porto are aeroportul său internațional, Francisco Sá Carneiro. Noi am zburat direct din Budapesta, fiind mai aproape de vestul țării. Mașina a rămas într-una din parcările de lângă aeroport, numită City Break Parking. Prețurile actualizate se găsesc pe www.bud.hu.
Din aeroport se poate ajunge în centru, și anume în zona Trindade, ori cu taxi, care este cea mai comodă variantă, deoarece te așteaptă în față cum ieși, însă prețul este destul de mare, de aproximativ 30 de euro. Noi am ales varianta metroului când am ajuns și Bolt (aprox. 10 euro cursa) când am plecat.
La stația de metrou din aeroport se ajunge foarte ușor, sunt indicatoare peste tot, iar dacă nu te descurci, poți întreba la biroul de informații. Trebuie cumpărat un bilet pentru Z4 (zona 4) care costa 2 euro și primești și o cartelă reîncărcabilă, Andante, pentru viitoare călătorii cu mijloacele de transport în comun, care este 0.60 euro, total 2.6 euro. Această cartelă se plătește doar o dată, urmând ca la următoarea achiziție de bilete să plătiți doar contravaloarea călătoriei, care diferă în funcție de zona unde mergeți. Sunt tabele la fiecare punct de vânzare, pe aparate. Până la stația Trindade veți face cam 40 de minute cu metroul. Cardul Andante trebuie validat DE FIECARE DATĂ când urci într-un mijloc de transport în comun, cât și în stație! Mi s-a părut destul de complicat acest sistem, m-au ajutat câteva video-uri pe youtube care explică foarte bine cum funcționează, pentru a nu risca o amendă.
Ce poți vizita în Porto
Desigur că acest subiect poate fi studiat în orice ghid de călătorie, fie online, sau fizic, însă eu voi povesti experiența mea. Porto, după cum ziceam, oferă de toate. Prima dată când am ajuns aici am luat la rând catedralele și obiectivele turistice, care sunt într-adevăr superbe și se pot vizita pe jos, fiind relativ aproape unul de altul. Veți observa motivele tradiționale pe clădiri, mozaicuri albe cu albastru care îmbracă și catedralele, dar și faimoasa gară Sao Bento, care este în topul celor mai frumoase din lume. Enumăr câteva obiective: Catedrala Porto, Catedrala Clerigos cu turnul unde se poate urca și de unde ai o panoramă superbă asupra orașului, Biserica Saint Francis, Palatul Bursei, Librăria Lello e Irmao, care te duce direct în universul Harry Potter cu gândul, Casa da Musica, Muzeul de artă, iar pentru iubitorii de fotbal de neratat este o vizită la Stadionul Dragao și la Muzeul FC Porto. Nu puteam să nu vorbesc și despre zonele Matosinhos și Foz do Douro, care sunt practic zonele de la malul Oceanului Atlantic, cu plaje cu nisip fin, terase, precum și o zonă imensă de promenadă. Se ajunge puțin mai greu aici din centru, dar există mijloace de transport în comun ce se pot lua, google maps a fost cel mai bun prieten în acest sens. De asemenea, există taxi/ Uber/ Bolt, o cursă cu Bolt centru – Foz a costat în septembrie 2023 aprox. 14 euro. Pregătiți-vă să mergeți mult pe jos, mereu am făcut 15.000 – 20.000 pași zilnic și chiar simți că faci mișcare în acest oraș, majoritatea străzilor fiind în pantă.
Viața de noapte este ideală pentru petrecăreți, care au de unde alege în materie de baruri, puburi, cluburi și cam tot ce îți dorești în materie de distracție!
Ce îmi place mie enorm să fac în Porto este să merg până la Podul D. Luis, care este spectaculos, impozant și la al cărui design a contribuit și Gustave Eiffel, de aceea se vede o asemănare cu Turnul Eiffel, să admir priveliștea asupra râului Douro care desparte Porto de orașul Vila Nova de Gaia, numit și Wine Town. Apoi să îl traversez, să ajung în Wine Town și să stau pe iarbă sau pe o bordură, să ascult artiștii stradali, să cumpăr un suvenir de la tarabe, să mănânc ceva bun la o terasă lângă râu și să mă bucur de moment. Dar totuși, locul meu preferat din Porto este promenada de lângă ocean. Pot sta ore întregi să mă uit la valuri și să mă plimb pe nisip.
Am învățat de-a lungul călătoriilor mele că nu e obligatoriu să bifezi toate atracțiile turistice, că nu îți cere nimeni socoteala și nu îți dă extemporal când vii acasă, deși unii strâmbă din nas când le spui că ai „ratat” ceva, de parcă pentru toți experiența trebuie să fie la fel. Nu trebuie nimic, decât să te bucuri de ce îți oferă o vacanță sau un city break și să păstrezi amintirile vii mult timp. Iar Porto cu siguranță îți va rămâne în suflet!
Delicii culinare și shopping, în Porto
Arome portugheze
Portugalia este renumită și pentru specialitățile culinare, dar mai ales, pentru vin. Vinul de Porto este renumit la nivel mondial, iar în mod tradițional, este un vin roșu intens și foarte dulce. Dar găsiți aici și vinuri albe, precum și faimosul „vinho verde”.
După cum menționam mai sus, vis-a-vis de Porto se află Vila Nova de Gaia, orașul vinului. Aici găsiți crame la tot pasul, care se pot vizita, se pot rezerva degustări de vin, precum și tururi private, în mai multe limbi.
Gastronomia portugheză este și ea variată și foarte apreciată. Dacă ajungeți în Porto eu recomand să încercați o „francesinha” care este un sandwich foarte sățios cu mai multe tipuri de carne, sos de roșii cu alcool, brânză, ou ochi și cartofi pai (aprox. 10 – 12 euro). Fructele de mare sunt la putere în toată țara, ceea ce nu e de mirare, având ieșire la ocean. Cataplana este una din specialitățile care mi-au plăcut cel mai mult, iar eu chiar nu sunt amatoare de fructe de mare. Dar acest preparat a fost foarte gustos. De încercat și tapas, cât mai diverse și din cât mai multe restaurante, precum și chiftelele din cod!
Ca desert, patiseriile oferă o gamă variată de bunătăți, printre care cea mai cunoscută este „pastel de nata”, un foitaj cu cremă dulce cu ou.
Shopping
Pentru fanii de cumpărături, sfatul meu este, clar, strada Santa Catarina. Aici găsiți numeroase magazine, de la mass market la lux, plus un mall și un supermarket destul de mare. Această stradă este chiar în centru.
Pentru suveniruri, în schimb, NU recomand zona centrală, sau zonele de lângă obiectivele turistice, din cauza prețurilor. Dacă vă îndepărtați de acestea veți vedea cum scad prețurile, iar produsele sunt exact aceleași. Cele mai ieftine le-am găsit în Vila Nova de Gaia, la tarabe, lângă râul Douro.
Fiind vinul atât de popular, o industrie ce derivă de aici este și cea a plutei, veți găsi numeroase obiecte confecționate din acest material, de la portofele, etui de ochelari, poșete, pantofi până la bijuterii. Mie mi se par deosebite, de fiecare dată mi-am luat câte ceva, fiind lucrușoare pe care nu le-am văzut în alte părți.
În încheiere…
Ca sfaturi de final, aș adăuga să verificați neapărat prognoza, de obicei Porto este un oraș însorit, însă fiind toamnă târzie, spre iarnă, și aici plouă, iar în zona oceanului bate vântul foarte tare. În toiul verii însă, temperaturile sar de 40 de grade, iar eu personal nu recomand lunile iulie/ august decât dacă suportați bine căldura!
Pentru mine Porto este și va rămâne un oraș minunat, pe care îl descopăr și redescopăr cu drag de fiecare dată, și care m-a învățat că nu pozele perfecte de instagram contează, ci să mă bucur de moment, de locul în care mă aflu, de compania în care sunt, creând amintiri pentru o viață.
Vă invit mai jos, în galeria foto, pentru a vedea o mică parte din ce oferă acest loc. Até breve, Porto!