Una din schimbările majore cu care a venit această criză mondială este faptul că milioane de persoane au fost nevoite să schimbe naveta, costumul și biroul cu „home office-ul”. Unora le-a plăcut atât de mult biroul de acasă încât nu au vrut să se mai întoarcă, altora le lipsesc compania colegilor, glumele din pauza de cafea, precum și ritualul alegerii ținutei și al machiajului de dimineață.
Potrivit psihologilor, le va fi dificil angajaților să se reacomodeze cu mersul zilnic la serviciu, după mai bine de un an de muncă de acasă, deoarece ies din zona de comfort, sunt nevoiți să se trezească mai devreme și pierd timp pe drum. Pentru câțiva dintre ei, cărora le este dor de socializare, va fi însă o binecuvântare.
Eu am lucrat mult timp de acasă în ultimii șase ani, cu câteva perioade în care am mers la birou. Deci pentru mine nu a fost practic nici o schimbare. De asemenea, eu clar prefer să lucrez de acasă, prefer să fiu în mediul meu și să am liniște. Ținând cont că am o muncă ce implică creativitate, îmi este greu să mă concentrez dacă este gălăgie în jur, de aceea acasă pentru mine este perfect. Unii se pot concentra și dacă pică bomba lângă ei, eu nu sunt așa norocoasă, chiar dacă mă pricep la multi-tasking.
SEPARĂ CELE DOUĂ LUMI
Munca de acasă poate fi un chin dacă nu te organizezi puțin și dacă nu delimitezi spațiul de muncă de cel de relaxare. Dacă ai o cameră separat care o folosești ca birou este mai simplu, dacă însă și biroul și sufrageria sunt în aceeași încăpere, trebuie să le delimitezi.
În primul rând încearcă să nu lucrezi din pat sau de pe canapea. Pe lângă faptul că spatele tău va fi praf, iar în curând vor apărea dureri de coloană, acest lucru nu este deloc productiv. Creierul fiind obișnuit să asocieze acel loc cu relaxarea, vei fi somnoroasă și distrasă. Mai ales dacă lucrezi și în pijamale.
Eu mi-am făcut un colțișor al camerei spațiu de birou. Ba chiar mă aranjez puțin dimineața ca și cum aș pleca undeva (bine nu cu machiaj de seară în 15 pași, dar înțelegi ideea), iar apoi mă pun la biroul de unde lucrez. Mi-am luat și un scaun drăguț și comod pentru spate, cu roți, pentru a mă simți cât mai bine. După ce am terminat, închid laptopul și mă ridic de la birou, ca și cum „aș pleca acasă”. Acest lucru mă ajută să separ munca de relaxare.
FĂ CA BIROUL SĂ FIE UNUL DIN SPAȚIILE TALE PREFERATE
Fiecare dintre noi are un stil al lui, chiar dacă nu a stat să și-l exploreze. Unora le plac lucrurile cât mai simple, tonuri neutre sau monocromatice, ordinea, minimalismul, alții preferă ordinea în haosul propriu sau iubesc culorile și obiectele de artă. Fă ca acest lucru să se reflecte în spațiul tău în care muncești de acasă.
Eu ador culorile pastelate, deschise, florile și ordinea. Nu suport să am dezordine pe birou, 100 de lucruri aruncate peste tot, hârtii, pixuri, etc. De aceea mi-am luat organizatoare pentru instrumentele de scris, o suculentă artificială (nu pot naturală că atentează pisica la ea), lavandă artificială, un mouse pad drăguț și alte câteva lucruri care mă binedispun când le văd, dar sunt și utile.
Găsește-ți stilul și fă-ți din birou un spațiu frumos care să te inspire. Dosarele cu șină aruncate și agendele vechi cu siguranță nu creează cea mai faină estetică.
LUCRURI UTILE PENTRU BIROUL DE ACASĂ
Subtitlul ar fi trebuit să fie: Lucruri utile pentru biroul de acasă și pentru productivitatea ta, de fapt.
Vă recomand câteva obiecte care să vă ajute dacă munciți de acasă, pentru ca activitatea să fie mai plăcută.
Un Planner/ O agendă
În primul rând ai nevoie de un planner sau de o agendă. Mai ales dacă ai un job foarte solicitant, trebuie să ții evidența task-urilor. Iar un monitor plin de sticky-notes nu e soluția.
Există agende super frumoase, colorate, cu design deosebit, împărțite pe zile, săptămâni, luni, trebuie doar să cauți să vezi ce ți se potrivește ție.
Un planner e ca un fel de orar pentru adulți. Îl poți lipi pe perete și vezi direct ce te așteaptă săptămâna următoare.
Bilețelele cu adeziv sunt utile dacă ai ceva super urgent de făcut, punctual, în rest nu are rost să-ți umpli laptopul sau biroul cu ele.
O sticlă pentru apă
Banal, așa-i? Dar totuși nu. Marea majoritate dintre noi nu bem destulă apă deoarece, uităm. Dacă nu ne e sete uităm să bem apă, nu avem parte de cei minimum 2 l de lichide necesari pe zi, chiar mai mult, în funcție de greutate, iar în timp sănătatea are de suferit. Retenție de apă, acumulare de kilograme, celulita, probleme la rinichi sunt doar câteva.
Trăim în era tehnologiei și există inclusiv aplicații care îți amintesc să bei apă. În mod ideal ar trebui să bei 8 pahare pe zi. Dacă îți iei o sticlă frumoasă pe care o umpli zilnic și o ții lângă tine pe birou, cu siguranță îți vei aminti să te hidratezi mai des.
Sunt pe piață o grămadă de tipuri de astfel de sticle, dacă una simplă ți se pare banală. Bonus, se va potrivi esteticii feminine ale biroului 🙂 . De asemenea, nu uita să te ridici de pe scaun și să te miști puțin la fiecare 30 de minute!
Un vision board, sau newsfeed-ul din viața reală
Un vision board este de fapt un panou, care poate fi realizat din diverse materiale, în special din plută, și care te ajută să-ți vizualizezi efectiv scopurile.
Mulți oameni de succes ai lumii folosesc astfel de panouri pe care pun fotografii inspiraționale.
Dacă visezi să ajungi la Paris, pune o poză cu Turnul Eiffel. Dacă îți dorești o casă, prinde cu o pioneză o fotografie cu casa visurilor tale, sau cu mașina, etc. Sau poate nu îți dorești lucruri materiale, ci împlinire sufletească, bucurie, liniște. „Postează” imagini motivaționale pe panoul pus deasupra biroului pentru a nu uita niciodată de ce faci ceea ce faci.
Bineînțeles că printre aceste poze cele mai importante sunt cele cu cei dragi, sau cu animăluțul tău, așa pentru un boost de pozitivism dimineața.
Separatoare pentru sertare
Dacă pe birou e lună-bec, iar în sertare domnește războiul, atunci nu e ordine, iar creierul tău știe asta. Iar între timp va începe să te irite acest lucru, mai ales dacă nu găsești niciodată în sertar ceea ce ai nevoie.
Sunt separatoare pentru sertare și pentru dulapurile biroului. Astfel îți poți organiza obiectele de birotică și cât să-ți fie ție mai practic, și cât să fie mai frumos din punct de vedere estetic. De asemenea, actele importante se pot pune în mape, organizate pe culori, și cu etichete pe ele, pentru a-ți fi foarte ușor să găsești rapid ceea ce ai nevoie.
Separatoarele se pot folosi și pentru sertarele cu cosmetice, pentru cele cu scule sau alte obiecte ce au nevoie să fie „aranjate”.
Toate obiectele despre ce am scris aici se pot găsi la prețuri rezonabile în comerț, atât online, cât și în magazinele de profil. Spor la aranjat biroul de acasă și spor la muncă! 🙂
Foto: Unsplash.com