Neurofeedback, o tehnică inovatoare, care are la bază peste 35 de ani de experiență și testare clinică în USA, Germania etc., se utilizează și la Arad, încă de la începutul anului 2024, la cabinetul Psiho Arad, de către Radiana Marcu, psiholog clinician și psihoterapeut.
Ce este Neurofeedback ILF și cum funcționează
Potrivit Psiho Arad, Neurofeedback – ul este o tehnică sigură, non – invazivă și individualizată. Este o modalitate de antrenament cerebral, integrată în procesul de consiliere psihologică și psihoterapie și care se poate personaliza pentru fiecare individ, presupunând reglarea activității cerebrale pe baza neuroplasticității creierului.
Neurofeedback este o unealtă importantă în procesul vindecării, în paralel cu terapiile și tratamentele necesare pentru fiecare tulburare în parte. Vorbim despre o metodă complementară celor clasice, și nu de o soluție „magică” ce le înlocuiește. Neurofeedback-ul se utilizează alături de psihoterapie, de tratamentul psihiatric, de kinetoterapie și de tot ceea ce este recomandat de către medicii specialiști (psihiatri, neurologi) pentru fiecare caz individual.
Această tehnică permite focalizarea pe ariile cerebrale de interes, unde funcțiile sunt afectate. Se stabilesc protocoale personalizate și se utilizează frecvențe din gama de frecvențe ultra – joase (ILF). Se urmăresc două efecte de bază: reglarea nivelului de stimulare și reglarea nivelului de excitabilitate. Procedeul implică utilizarea unor senzori plasați pe scalp pentru a monitoriza activitatea cerebrală sub formă EEG, iar apoi aceste semnale sunt transmise către un computer care le procesează și le afișează sub formă de feedback vizual, auditiv sau tactil. Persoana stă relaxată într-un fotoliu și doar privește un ecran. Prin repetare, antrenare, persoana învață să-și regleze propriile modele de activitate cerebrală, ceea ce poate duce la îmbunătățiri în domenii precum atenția, controlul emoțiilor sau performanța cognitivă.
Cine poate beneficia de Neurofeedback
După cum menționam și în introducere, anxietatea, depresia și burnout-ul pot fi ameliorate cu ajutorul acestei metode, dar lista este mult mai lungă de atât.
Neurofeedback poate fi utilizat atât de adulți cât și de copii, care suferă de: Tulburări de dezvoltare, Tulburări de Spectru Autist, Asperger, Tulburări de învățare, ADD/ADHD, Ticuri, AVC, epilepsie, leziuni cerebrale, tulburări de învățare, dependențe de substanțe psihoactive, anxietate, atacuri prin panică, TOC, depresie, PTSD, burnout, insomnie, durere cronică, fibromialgie, cefalee, migrene, nevralgii, vertij, tinitus, oboseală cronică, sindrom premenstrual,/menopauză, cât și pentru creșterea performanței școlare/academice/ sportive/profesionale.
Beneficiile Neurofeedback-ului sunt:
- Îmbunătățirea atenției și concentrării;
- Optimizarea și menținerea performanțelor cognitive;
- Stabilizarea stării emoționale și gestionarea stresului;
- Îmbunătățirea calității somnului și a sănătății mentale în general.
Neurofeedback la Psiho Arad
Această metodă inovatoare a fost adusă și în orașul nostru, în ianuarie 2024, de către primul psihoterapeut acreditat din Arad pe Neurofeedback, dr. psh. Radiana Marcu.
Radiana Marcu este psiholog clinician și psihoterapeut, cu o experiență de peste 20 de ani, absolventa Facultății de Psihologie, cu doctorat în psihiatrie, obținut la Facultatea de Medicină „Carol Davila” din București, lector universitar la Facultatea de Psihologie Arad, acreditată în utilizarea tehnicii Neurofeedback și având numeroase colaborări cu medici psihiatri și neurologi.
Cei interesați de ședințe de consiliere psihologică sau de Neurofeedback, de tarife, pachete, variante decontate de CAS, pot obține mai multe informații pe site-ul cabinetului https://psihoarad.ro/ sau apela aceste numere de telefon pentru o programare: 0721 135 898 / 0724 310 363.